Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pierobežas reģioni kopā veidos savu nākotni

Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.--2020. gadam veiksmīgi turpina triju valstu organizāciju sadarbību.

Līdz šim programmā rīkoti divi projektu pieteikumu konkursi. Pirmajā konkursā Eiropas Savienības (ES) finansējumam tika atlasīti 30 projekti. 2018. gada beigās tika uzsākta piecu projektu īstenošana. Otrajā konkursā ES finansējums tika piešķirts vēl 16 projektiem.

Paralēli programmā Eiropas Komisija ir apstiprinājusi sešus lielus infrastruktūras projektus. Par piešķirto 2,5 miljonu eiro finansējumu tiks īstenots projekts  "Mūsdienīgas etnokultūras vides izveide Viļņas Franciska Skarinas ģimnāzijā un Ļidas Valsts 4. vidusskolā”, kas vērsts uz kvalitatīvu mācību apstākļu uzlabošanu abās Lietuvas un Baltkrievijas mācību iestādēs.

10,5 miljoni eiro piešķirti triju starptautisko robežšķērsošanas punktu modernizācijai. Projektu īstenošanas rezultātā robežšķērsošanas punktos "Pāternieki-Grigorovščina” (Latvija-Baltkrievija), "Urbani-Silene” (Baltkrievija-Latvija) un "Medininki-Kamennij log” (Lietuva-Baltkrievija) tiks uzlabota transporta infrastruktūra un palielināta robežpārejas punktu caurlaides spēja.

Lai paaugstinātu Baltkrievijas un Lietuvas robežas caurskatāmību un drošību, 3,3 miljoni eiro tiks investēti projektā "Telekomunikācijas infrastruktūras attīstība uz Baltkrievijas-Lietuvas robežas”.

Par piešķirto ES finansējumu 5,8 miljonu eiro apmērā projektā "Ārvalstu pilsoņu reģistrācijas centra rekonstrukcija un izbūve Pabradē” bijusī militārā teritorija tiks pielāgota ārzemnieku reģistrācijas centra vajadzībām, uzlabojot nelegālo imigrantu un bēgļu uzturēšanās apstākļus un integrējot teritoriju Pabrades piepilsētas zonā.

Lai gan programmas īstenotajiem projektiem ir dažādi uzdevumi, piemēram, sociālās iekļaušanas veicināšana un cīņa pret nabadzību, atbalsts labai vietējai un reģionālajai pārvaldei, vietējās kultūras veicināšana un vēsturiskā mantojuma saglabāšana, robežu pārvaldības un drošības veicināšana, taču to stratēģiskais mērķis ir vienots -- stiprināt attiecības, paaugstināt kapacitāti un dalīties pieredzē starp cilvēkiem un organizācijām no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas, īstenojot kopīgus projektus ar mērķi paaugstināt vispārējo dzīves kvalitāti pierobežas reģionos.

Programmas vadošās iestādes funkcijas veic Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrija. Nacionālā atbildīgā iestāde Latvijā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Plašāku informāciju par programmas projektiem un ES finansējuma iespējām var atrast vietnē: www.eni-cbc.eu/llb/lv.

Sagatavojusi Lolita Čepurnaja,

Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas programmas Apvienotā tehniskā sekretariāta

Latvijas filiāles informācijas speciāliste