Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Balvos atvērta novadnieces Valentīnas Kašas grāmata "Par tevi, Latvija”

3. janvārī Balvos svinīgi tika atvērta novadnieces Valentīnas Kašas grāmata "Par tevi, Latvija”, kurā apkopoti bijušā Balvu rajona iedzīvotāju atmiņu stāsti, kuri cietuši represijās, kuras, pēc autores domām, nav tikai 1941. un 1949. gada deportācijas, bet arī cita veida cilvēku apspiešana un tiesību ierobežošana, kas bija jāpiedzīvo šeit palicējiem.

Grāmatai ir sešas nodaļas. Pirmā veltīta 1941. gada represēto novadnieku atmiņu stāstiem. Nākamajā nodaļā autore apkopojusi "Frontinieku stāstus”, kas ir par latviešiem, kuri par brīvu Latviju cīnījās svešās armijās – vācu un krievu. Vēl viena grāmatas nodaļa, no vienas puses, ir veltīta tiem novadniekiem, kuri cīnījās šeit uz vietas – mežabrāļiem, nacionālajiem partizāniem, grāmatā vairāk publicējot citu vēsturnieku un novadpētnieku darbus, bet, no otras puses – par nevardarbīgo pretošanos pēckara gados, kur vairāk ir stāsti par skolēniem, Viļakas puses jauniešiem – Latviešu nacionālās jaunatnes apvienību, pretpadomju jauniešu organizāciju no Rugājiem "Imanta”, kā arī par Balvu vidusskolas meitenēm, kuras rakstīja pretpadomju dzejoļus un tika arestētas, vēlāk gan attaisnotas. Ceturtajā nodaļā apkopoti novadnieku atmiņu stāsti, kā viņi slēpās no iesaukuma sarkanarmijā, bet piektā nodaļa ir veltīta 1949. gada 25. marta deportācijā izsūtīto stāstiem. Un vēl viena paliela grāmatas nodaļa veltīta dažādiem dzīvesstāstiem, cilvēkiem, kuri šeit Latvijā pārcietuši vācu un padomju laika represijas.

Kā atzīst Valentīna, novadpētniecība ir viņas vaļasprieks, un ceļš līdz grāmatai bijis ilgs. Vislielāko paldies par atbalstu viņa saka savai ģimenei – dzīvesbiedram Edmondam, meitām Evijai un Elīnai un audžubērniem – Artim un Andrim.

Šī ir jau otrā Valentīnas Kašas grāmata. Pirmā grāmata "Briežuciems” tika izdota 2016. gadā kā veltījums autores dzimtajam pagastam, kur viņa apkopojusi briežciemiešu atmiņu stāstus. Šīs grāmatas atvēršanas svētkos autores rokās nonāca Latvijas Politiski represēto apvienības Balvu nodaļas vadītājas Ārijas Tihomirovas kontakti, un tā aizsākās sadarbība, kas nu jau rezultējusies ar grāmatu "Par tevi, Latvija”.

Autore ir Balvu novada Stacijas pamatskolas latviešu un angļu valodas skolotāja. 2011. gadā viņa saņēmusi Balvu novada domes Atzinības rakstu par panākumiem pedagoģiskajā darbā un lielu ieguldījumu Briežuciema kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē un labdarībā.

Sagatavojusi Iluta Mežule,

Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste