Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Preiļu pilij ielikti pirmie jaunie logi

Janvārī Preiļu pilij tika ielikts pirmais parauglogs (pils fasādes dienvidu pusē, pirmajā stāvā). Šobrīd iemontēti jau pieci logi, četri no tiem ir otrajā stāvā – pils ziemeļu fasādes pusē. Logu rāmju tonējums no ārpuses ir saglabāts autentiskais, tā paraugs tika konstatēts pēc veco logu rāmju izpētes.

Šobrīd iemontēto logu apdare netiek veikta, jo tā jādara gada siltajos mēnešos, tomēr tas netraucē logu montāžai. Pilī ir vairāku veidu un izmēru logi, kas paildzina gan logu izgatavošanu, gan montāžu un apdari. Gadījumos, kad ir kvalitatīvi un pieņemami saglabājušās atsevišķas aplodas vai logu rāmji, tie tiek saglabāti. Tā, piemēram, pils tornī ir saglabājušies logu augšējie rāmji, kas tiks restaurēti – atjaunoti sākotnējā izskatā. Restaurācijas metodes pilnībā balstās uz cieņu pret oriģinālajiem materiāliem, oriģinālo projektu (ja tāds ir) un autentiskiem dokumentiem. Līdz ar to katra oriģinālā Preiļu pils daļa (šajā gadījumā – logu ailas, aplodas vai logu rāmji) iespēju robežās tiek rūpīgi restaurētas. Restaurācija paildzina ēkas vai tās daļu mūžu, atjauno tai sākotnējo senatnīgo izskatu un saglabā kultūrvēsturisko mantojumu un seno lietu, detaļu vēsturisko un morālo vērtību.

Preiļu pils atjaunošanas būvdarbi notiek, pateicoties ERAF projekta “Rīteiropas vērtības” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” darbībām. Projektā paredzēts Preiļu pilij izgatavot un ielikt logus un durvis, no iekšpuses žāvēt ēkas ārsienas un tās daļēji siltināt, atjaunot sienas un ailas. Paredzēts arī siltināt pils jumtu, veikt mikrobioloģiskās analīzes un citus specifiskos darbus.

Visa projekta “Rīteiropas vērtības” vadošais partneris ir Daugavpils pilsētas dome (projekta iesniedzējs), sadarbības partneri – Daugavpils novada, Krāslavas novada, Ludzas novada un Preiļu novada dome un Aglonas bazilikas draudze Aglonas novadā. Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropeiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā. Kopumā tiks atjaunoti seši valsts nozīmes kultūras pieminekļi Latgalē. Kopējā līguma summa ir 6 454 208 eiro, tajā skaitā ERAF līdzfinansējums 4 695 000 eiro. Projekta īstenošanas termiņš – 2019. gada 31. decembris.

Būvdarbus Preiļu pilī veic SIA “Preiļu celtnieks”, kas tika izvēlēts iepirkumu procedūras rezultātā. Būvdarbi regulāri tiek saskaņoti ar pašvaldību (vadību, projekta vadītāju, koordinatoru, domes arhitekti, Tehniskās daļas speciālistiem u.c.), būvuzraugu J. Rapšu (SIA “RANGE”) un autoruzraugu arhitekti M. Mihailovu (SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa”).  Atbilstību visām būvniecības norises prasībām un dažādu būvdarbu specifikai regulāri uzrauga, koordinē un risina minētās personas, jo Preiļu pils ir valsts aizsargājamais kultūras piemineklis.

Sagatavojusi Sanda Čingule-Vinogradova,

projekta koordinatore