Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgas Centrāltirgus un Vidzemes tirgus teritoriju atjaunošanai ir izstrādātas galvenās attīstības vadlīnijas

17. aprīlī Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti izbraukuma sēdē klātienē iepazinās ar AS “Rīgas Centrāltirgus” darbību un turpmākajiem tirgus teritorijas atjaunošanas plāniem, kā arī apsprieda un diskutēja par izstrādātajām Vidzemes tirgus turpmākās attīstības iecerēm.

"Rīgas pilsētai tirgus ir bijis nozīmīgs it visos laikos – kā ikdienas un kultūras dzīves centrs. Laiki mainās, un ir mainījušies arī mūsu paradumi un prasības apkārtesošajai pilsētvidei. Viennozīmīgi – mūsu mērķis ir saglabāt pilsētas kultūrvēsturiskās vērtības. Kopīgi plānot un rast finansējumu, kā atjaunot tirgus teritorijas atbilstoši mūsdienu prasībām. Manuprāt, ikvienam ir būtiska gan produktu kvalitāte, gan to izcelsme, kā arī ērta piekļūšana un plašais, daudzveidīgais sortiments. Tāpēc šajā atjaunošanas procesā ir jābūt iesaistītām ne tikai pašvaldības, bet arī pārējām institūcijām, lai šo mērķi sasniegtu,” pēc tirgus teritorijas apskates informēja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs.

AS “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs  Artis Druvinieks iepazīstināja deputātus gan ar tirgus vēsturi, gan ar paveiktajiem un plānotajiem remontdarbiem, kā arī informēja, ka jau drīzumā tirgus teritorijā tiks atvērts jaunais informācijas centrs, kurā pilsētas viesiem un tirgus apmeklētājiem būs iespēja iegādāties suvenīrus ar Rīgas un tirgus vizuālo identitāti.

AS “Rīgas Centrāltirgus” teritorija ir 7,2 hektāru liela, un tajā darbojas pieci vēsturiskie paviljoni ar kopējo platību 15 tūkstoši kvadrātmetru. Dārzeņu, piena, gaļas, zivju un gastronomijas paviljonos ir apmēram 300 tirdzniecības vietu. Ik dienu tirgu apmeklē no 60 līdz 100 tūkstošiem cilvēku.

Pēdējo divu gadu laikā veikta gastronomijas paviljona pilna rekonstrukcija, gaļas paviljonā ir uzstādītas jaunas vitrīnas. Tirgū atdzīvināta arī gadatirgu tradīcija un izveidots pirmais Baltijā “Gastrotirgus”.

Tuvākajos gados iecerēts veikt zivju paviljona rekonstrukciju. Tās laikā zivju paviljons tiks pārcelts uz piena paviljonu. Pēc zivju paviljona atjaunošanas uzsāks piena paviljona pilna rekonstrukciju. Plānots paplašināt arī autostāvvietu skaitu. Teritorijā esošo Spīķeru ielu pārveidos par tirdzniecības un gājēju ielu, kā arī uzlabos drošības sistēmu un atjaunos labierīcību telpas.

Deputāti iepazīinās ar projektiem "Rīgas Centrāltirgus revitalizācija – kanālmalas infrastruktūras un publiskās ārtelpas sakārtošana” un "Rīgas Centrāltirgus revitalizācija – pazemes pagrabu pārbūve uzņēmējdarbības veicināšanai”. Abus projektus īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, un tos plānots realizēt līdz 2022. gadam.

Būvdarbu gaitā tiks rekonstruēta kanālmalas teritorija no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai jeb no gaļas līdz zivju paviljonam. Izremontēs tramvaja ceļus un autostāvvietas, piegādes zonu pie kanāla nosegs ar terasi, ierīkos promenādi, veloceliņus, piestātni tūristu kuģīšiem. Tiks izveidots arī muzejs – interaktīva ekspozīcija par tirgus vēsturi, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.

Savukārt pagrabu pārbūve ļaus ievērojami palielināt noliktavu un tirdzniecības platības. Tiks izremontēti slavenie tirgus pagrabi, kas savieno, piemēram, sakņu, gastronomijas, piena un gaļas paviljonu. Pagrabos atjaunos elektroinstalāciju un liftus, uzstādīs ugunsdrošības signalizāciju, ugunsdzēšanas sistēmu un aprīkojumu nepieciešamās temperatūras uzturēšanai.

Rīgas Centrāltirgus uzdevumā  nekustamā īpašuma jomas uzņēmuma SIA "Colliers International Advisors" izstrādājis arī Vidzemes tirgus teritorijas atjaunošanas vīziju, kā arī plānu, kā piesaistīt finansējumu šīs vīzijas realizācijai.

Uzņēmuma pārstāvis Jānis Ozols informēja, ka, izstrādājot attīstības koncepciju, eksperti veikuši teritorijas arhitektonisko izpēti un tehnisko apsekošanu, kā arī ņēmuši vērā pasaules praksi, attīstot līdzīgas teritorijas pilsētās.

Uzņēmuma izstrādātā vīzija paredz, ka Vidzemes tirgus piena paviljons saglabās savu funkciju un arī nākotnē tur varēs tirgoties mājražotāji. Savukārt pašreizējā gaļas paviljonā vietā iespējams veidot gastrotirgu. Starp paviljoniem arhitekti piedāvā veidot āra tirdzniecības ielu, kurā tirgotos amatnieki, mājražotāji un citi vietējo produktu ražotāji. Teritorijā, kas atrodas vistuvāk ēkai Brīvības ielā 90, būtu iespējams to labiekārtot ar rotaļu un sporta iekārtām bērniem. Tirgus teritorijā būs arī laukums publiskiem pasākumiem. Savukārt ēkā, kas atrodas Tērbatas ielas pusē, varētu veidot dažādu biroju telpas.

Tuvāko nedēļu laikā AS “Rīgas Centrāltirgus” Valde izvērtēs uzņēmuma izstrādātos priekšlikumus un lems, kurš no potenciālajiem Vidzemes tirgus finansējuma piesaistes variantiem būtu labākais, lai uzsāktu Vidzemes tirgus atjaunošanu.

2018. gada vasarā Rīgas dome pieņēma lēmumu par Vidzemes tirgus ieguldīšanu Rīgas Centrāltirgus pamatkapitālā, lai īstenotu tirgus pilnīgu atjaunošanu.

Sagatavojusi Baiba Gailīte,

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece