Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgā pie Vērmanes dārza iestādīti divi liepu dižstādi

31. oktobrī Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs kopā ar biedrības "Pilsēta cilvēkiem” aktīvistiem Merķeļa un Tērbatas ielas krustojumā, iepretim Vērmanes dārzam, iestādīja divus 9 metrus augstus Holandes liepu dižstādus.

Koku stādīšanas akcija "Koki Rīgai” tika rīkota, lai dotu iespēju privātpersonām un uzņēmumiem pašiem sadarbībā ar pašvaldību piedalīties pilsētvides uzlabošanā.

"Ar šīs iniciatīvas palīdzību un rastiem risinājumiem Rīgas pašvaldības atbildīgie speciālisti būs ieguvuši nepieciešamās zināšanas, kas ļaus plānot kokus stādīšanu arī tādās vietās, kur ir izvietotas dažādas komunikācijas. Nākamā gada pašvaldības budžetā būs paredzēts finansējums tā saucamajā zaļajā programmā, lai uzlabotu mūsu pilsētas zaļo rotu arī vietās, kur to līdz šim nebija iespējams izdarīt, kā arī plānojam labiekārtot parkus un skvērus. Apsveicami, ka šo iniciatīvu atbalsta dažādas sabiedriskās organizācijas un uzņēmēji, un pašvaldība arī turpmāk būs šo aktivitāšu sabiedroto pusē,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Jaunie dižstādi iestādīti vietās, kur pirms aptuveni pieciem gadiem iepriekš stādītās liepas nebija izturējušas pilsētas apstākļus. Pašvaldība lūdza šajās vietās stādīt Holandes liepas, lai tās papildinātu jau esošo liepu aleju Tērbatas ielā. Stādot jaunos liepu dižstādus, tika izmantotas mūsdienīgas koku stādīšanas tehnoloģijas, ar kurām iespējams nodrošināt kokiem pienācīgus augšanas dzīves apstākļus pat sarežģītākajās pilsētvides situācijās.

"Ar šo akciju vēlamies dot iespēju privātpersonām un uzņēmumiem pašiem uzņemties atbildību un sev vēlamā ielā uzlabot pilsētvidi, iestādot kokus. Tas nav vienkāršs process un saistīts ar daudzām birokrātiskām grūtībām – Tērbatas ielas koku stādīšanā esam tam izgājuši cauri, lai varētu palīdzēt ar padomu jebkuram, kas vēlas stādīt kokus Rīgas ielās,” teica apvienības "Pilsēta cilvēkiem” pārstāvis Māris Jonovs. "Esam ļoti priecīgi, ka šajā projektā ieguvām tik spēcīgus un profesionālus atbalstītājus un divās vēl nupat tukšajās dobēs augs skaistas liepas.”

Pirmo akciju "Koki Rīgai” organizēja biedrība "Pilsēta cilvēkiem” sadarbībā ar Latvijas Ainavu arhitektu asociāciju, SIA "Labie koki” un zīmolu "Mežpils alus”. Akcijas mērķis ir pievērst plašākās sabiedrības uzmanību Rīgas vēsturiskā centra ielu apstādījumiem, to atjaunošanai un uzturēšanai, tostarp laistīšanai, ko šajā gadījumā palīdzēs nodrošināt partneri no "Narvesen”.

Lielākā daļa ielu apstādījumu Rīgas centrā izveidoti vairāk nekā pirms piecdesmit gadiem, tāpēc pašlaik ir pienācis laiks to atjaunošanai, lai nākamā paaudze dzīvotu zaļā un tīrā pilsētā.

"Esam nonākuši pie secinājuma, ka daudzas iniciatīvas vieniem paveikt ir gandrīz neiespējami. Lai rezultāts būtu labāks, svarīga ir gan publiskā un privātā sektora, gan iedzīvotāju iesaiste. Esam gandarīti par sadarbību ar visiem partneriem, lai šī ideja kļūtu par realitāti. Ļoti ceram, ka šāda prakse kļūs izplatītāka arī pie mums Rīgā, tāpēc aicinām ikvienu atbalstīt un iesaistīties rūpēs par dabu un ekoloģiskā nospieduma samazināšanā,” stāsta "Mežpils alus” zīmola vadītāja Alise Pizika.

Biedrība "Pilsēta cilvēkiem” skaidro, ka, balstoties uz Pasaules Veselības organizācijas datiem, gaisa kvalitāte Rīgā ir normatīviem neatbilstoša, tādēļ koku esamība pilsētas centrā ir vitāli svarīga, jo tie ir pilsētas plaušas. Viens nobriedis koks gadā var absorbēt līdz 150 kg CO2, turklāt tie spēj izfiltrēt līdz 70% gaisā esošu piesārņojošu vielu. Savukārt lapas darbojas kā putekļu aizturētājs, katrā lietusgāzē tās tiek nomazgātas, un putekļi aiztek kanalizācijas sistēmā, turklāt lapotne spēj samazināt arī pilsētas troksni – pat līdz 10 decibeliem.

"Dzīve pilsētvidē, kur no katra nama loga redzams koks, ir mūsu sapnis. Mēs ikdienā stādām pilsētā kokus, un ilgi lolotā cerība pilsētas ielās stādīt tieši šāda lieluma kokus nu ir piepildījusies!” komentē SIA "Labie koki” direktore Dzidra Kalniņa. Viņa uzsver: "Šā projekta mērķis ir iepazīstināt pilsētniekus ar jaunākajām tehnoloģijām Eiropā, kas mums ļauj stādīt patiešām lielus kokus, netraucējot pilsētas komunikācijām, pilsētas ikdienas ritmam.”

Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas valdes priekšsēdētāja Helēna Gūtmane norāda: "Laiks vides kopradei ir pienācis, un man prieks, ka konstruktīvā "Pilsēta cilvēkiem” iniciatīva guvusi labu atbalstu Rīgas domē, kuras departamentu speciālisti un vadītāji mums ļoti palīdzēja iziet sarežģītu un pašlaik vēl neefektīvo koku stādīšanas projekta saskaņošanas procedūru. Mēs ceram, ka šī koprades akcija kļūs par pamatu auglīgai sadarbībai nākotnē un par labas prakses piemēru citām pašvaldībām.”

Koku stādīšanai nepieciešamo finansējumu ziedojušas privātpersonas un uzņēmēji. Iniciatīvu jau kopš paša sākuma atbalstīja vairākas Rīgas domes institūcijas – Mājokļu un vides departaments, Satiksmes departaments un Rīgas pilsētas būvvalde. Iestādīto dižstādu turpmāko kopšanu nodrošinās Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

Foto: Dmitrijs Suļžics F64