Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīgā kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai pieteikts 101 projekts

Rīgas domes Īpašuma departamenta un Vidi degradējošo būvju komisijas izsludinātajā konkursā "Rīgas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2020. gadā", kurā projektu pieteikumi bija jāiesniedz līdz 14. februārim, saņemts 101 projekta pieteikums par kopējo summu 1,68 miljoni eiro.

No konkursam iesniegtajiem projektiem 87 objekti pretendē uz iespēju saņemt pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas vai restaurācijas darbiem 50% apmērā, kas nepārsniedz 20 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai. Savukārt 14 objekti pretendē uz pašvaldības līdzfinansējumu ne vairāk kā 5000 eiro apmērā ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai.

Konkursā iesniegtos projektu pieteikumus līdz 24. aprīlim izvērtēs Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu. Finansējums īpašniekam tiks piešķirts tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un to pieņemšanas. Konkursā iesniegtie projekti jārealizē līdz 15. novembrim.

Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programma kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai tika aizsākta 2016. gadā, kad namu īpašnieki atjaunoja 20 ēkas, bet astoņu namu īpašnieki ar pašvaldības atbalstu restaurēja kādu no nama detaļām. 2017. gadā pieteikumu skaits pieauga divas reizes, un ar pašvaldības atbalstu tika atjaunotas 47 ēkas un restaurētas 19 namu būvmantojuma detaļas. 2018. gadā ar pašvaldības atbalstu tika realizēts 71 fasādes atjaunošanas projekts, bet astoņu ēku īpašnieki realizēja mazos restaurēšanas projektus. Savukārt pagājušajā gadā namīpašnieki atjaunoja jau 60 ēku fasādes, bet 11 ēkām atjaunoja kādu no kultūrvēsturiskā būvmantojuma  detaļām.

Plašāka informācija par konkursu "Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2020. gadā" un konkursa nolikums ir publicēts vietnē atjauno.riga.lv.

Sagatavojusi Baiba Gailīte,

Rīgas domes

priekšsēdētāja padomniece