Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Liepājas SEZ kapitālsabiedrība “Caljan” nodevusi ekspluatācijā jaunu rūpnīcu

17. septembrī Liepājas pašvaldības iestādes Būvvaldes komisija pieņēma ekspluatācijā  SIA LSEZ “Caljan” jaunās ražošanas un biroja ēkas Liepājā, Brīvības ielā 142a.

Jaunā ražotne izbūvēta vietā, kur agrāk bija “Liepājas metalurga” mehāniskais cehs. LSEZ SIA “Caljan” investīcijas būvniecībā un modernajās tehnoloģiskajās iekārtās sasniedz desmit  miljonus eiro. Jaunās ražošanas telpas ļaus uzņēmumam dubultot ražošanas jaudu un radīt jaunas darba vietas. Plānots, ka ražošana jaunajās telpās tiks uzsākta oktobrī.

SIA LSEZ “Caljan” bijušo "Liepājas metalurga" mehānisko cehu iegādājās 2018. gada vasarā. SIA LSEZ “Caljan” izpilddirektors Gatis Dradeika, darījumu skaidrojot, teic, ka uzņēmums savas darbības 13 gadu laikā Liepājā ir pāraudzis esošo telpu apjomu Liepājas biznesa centrā Kapsēdes ielā. “Jau kādu laiku pētījām iespējas Liepājā uzcelt pašiem savu rūpnīcu, kas būtu pielāgota tieši mūsu specifiskajām vajadzībām gan izmēru, gan telpu plānojuma ziņā. Novērtējot vecā “Liepājas metalurga” mehāniskā ceha priekšrocības, nolēmām to iegādāties un pārbūvēt – tam ir izdevīga atrašanās vieta, pieejama vajadzīgā infrastruktūra, kā arī ēkas konstrukcijas ir ļoti labā stāvoklī.”

2019. gada augustā SIA LSEZ “Caljan” noslēdza divus ieguldījumu līgumus ar Liepājas SEZ pārvaldi par kopējo summu 9 milj. eiro un līgumu par apbūves tiesībām nekustamajam īpašumam Brīvības ielā 142a un uzsāka ražotnes būvniecību. Jauno rūpnīcu projektēja arhitektu birojs “A-Projekts” arhitektes Agites Lieģes vadībā, bet būvniecība tika uzticēta SIA “Bukoteks”. Kā atzīst SIA LSEZ “Caljan” izpilddirektors Gatis Dradeika, būvniecība noritējusi, stingri ievērojot laika grafiku un iekļaujoties plānotajos finanšu resursos. Viņš uzsver, ka bijis prieks strādāt ar profesionāļiem, kas atbildīgi projektējuši, būvējuši un veikuši būvuzraudzību un autoruzraudzību. Tuvāko divu nedēļu plānots, daļēji pārtraucot ražošanas procesu, pārcelties uz jaunajām telpām, lai jau oktobrī tur varētu strādāt ar pilnu jaudu.

Līdz šim  SIA LSEZ “Caljan” strādāja nomātās telpās Liepājas Biznesa centrā Kapsēdes ielā kopš 2006. gada. Uzņēmums ražo specializētus konveijerus loģistikas nozarei, no kuriem lielākā daļa ir teleskopiskie konveijeri pasta sūtījumiem. Viens no lielākajiem klientiem ir ASV kompānija “Amazon”, bet esot grūti nosaukt vietu pasaulē, uz kuru netiek eksportēti Liepājā ražotie konveijeri. Sākotnēji ražošana bija veidota ar jaudu, lai saražotu 30 konveijerus mēnesī, bet šobrīd tiek saražoti 110, un pieprasījums aug. Jaunās ražotnes maksimālā jauda ir aptuveni 3000 konveijeri gadā.

SIA LSEZ “Caljan” nodrošina pilnu procesu no konveijeru projektēšanas līdz gatavam produktam, un 99,54% no visas saražotā tiek eksportēts. Galvenie eksporta virzieni ir Eiropas Savienība un ASV. Uzņēmums šobrīd nodarbina 250 liepājniekus. Līdz ar darbības uzsākšanu jaunajās ražošanas telpās Brīvības ielā un ražošanas apjomu palielināšanu darba vietu skaits pieaugs. SIA LSEZ “Caljan” izpilddirektors Gatis Dradeika uzsver, ka uzņēmums Liepājā jūtas komfortabli, novērtējot biznesa vides kvalitāti un stabilās metālapstrādes un mašīnbūves tradīcijas. “Izveidojusies ļoti veiksmīga un produktīva sadarbība ar Liepājas SEZ pārvaldi. Mehāniskā ceha iegādes process nebija viegls, un Liepājas SEZ pārvaldes atbalsts un aktīva līdzdarbošanās mums ļoti palīdzēja.”

Uldis Hmieļevskis, Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos: "Pirmā jaunā rūpnīcas ēka bijušā "Liepājas metalurga" teritorijā ir nodota ekspluatācijā. Pagājuši divi gadi un septiņi mēneši kopš tā brīža, kad pirmo reizi “Caljan” vadībai parādījām bijušā "Liepājas metalurga" Mehāniskā ceha ēku. Toreiz nebija viegli – uzdrīkstēties ticēt, ka šajā teritorijā var darīt arī ko citu, ne tikai kausēt metālu, un pierādīt to arī citām iesaistītajām pusēm. Ceļš līdz šai jaunajai rūpnīcai bija grūts, nācās pārvarēt daudz šķērsļu, toties rezultāts iepriecina – tapusi gaiša, mūsdienīga, skaista ražošanas ēka, kas labi redzama, iebraucot Liepājā. Šī ir pirmā rūpnīca bijušā "Liepājas metalurga" teritorijā, kurai sekos nākamās!”

Liepājas SEZ pārvalde aktīvi turpina strādāt, lai īstenotu nodomu par Liepājas Industriālā parka izveidi saskaņā ar 2018. gada 23. augustā noslēgto nodomu protokolu, kuru noslēdza Ekonomikas ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Liepājas pilsētas dome un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, un 2019. gada  25. septembrī noslēgto pirkuma līgumu, ar kuru Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde iegādājās desmit nekustamos īpašumus bijušajā “Liepājas metalurga” teritorijā no AS “Citadele Banka” un SIA “Hortus RE” ar kopējo platību 60,6 hektāri. Apvienojot ar jau esošajiem pašvaldībai piederošajiem zemesgabaliem, kopējā Liepājas Industriālā parka platība sasniegs 120 hektārus.

Uzziņai:

2019. gadā SIA LSEZ “Caljan” nodarbināja 162 darbiniekus, strādāja ar 22,9 milj. eiro apgrozījumu, eksportējot 99,54% no saražotās produkcijas. Nodokļos SIA LSEZ “Caljan” 2019. gadā samaksāja 1,36 milj. eiro. 2019. gadā uzņēmums investējis 94 253,81 eiro, t. sk. 48 311,81 eiro modernās tehnoloģijās.

Sagatavojusi Līga Ratniece-Kadeģe,

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste