Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Informācija pašvaldībām par kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldību

17. decembrī stājies spēkā grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā (šeit).

Šis grozījums attiecas uz likuma pārejas noteikumiem, kas papildināti ar 30. punktu šādā redakcijā:

“30. Pašvaldības, kuras administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvieno un kuras ir kapitāla daļu turētājas kapitālsabiedrībā, neveic šā likuma 7. pantā noteikto pienākumu. Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros jaunizveidotās novadu pašvaldības izpilda šā likuma 7. pantā noteikto pienākumu līdz 2022. gada 1. jūnijam.”

Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 7. pantā par līdzdalības pārvērtēšanu noteikts, ka publiskai personai, tajā skaitā pašvaldībai, ir pienākums ne retāk kā reizi piecos gados pārvērtēt katru tās tiešo līdzdalību kapitālsabiedrībā un atbilstību šā likuma 4. panta nosacījumiem. Šie nosacījumi paredz, ka pašvaldības var iegūt un saglabāt līdzdalību kapitālsabiedrībā atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. pantam un pašvaldības kapitālsabiedrībai var būt līdzdalība citā kapitālsabiedrībā, ja vai nu tās darbība atbilst publiskas personas līdzdalības nosacījumiem, kas paredzēti Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmajā daļā, vai arī līdzdalība tieši nodrošina pašvaldības kapitālsabiedrības vispārējo stratēģisko mērķu un vidēja termiņa darbības stratēģijā noteikto mērķu sasniegšanu.

Šogad lielākajai daļai pašvaldību kapitālsabiedrību pienācis vai tuvojas termiņš, kad jāveic līdzdalības pārvērtēšana kapitālsabiedrībā. Šāda reizi piecos gados veikta izvērtējuma mērķis ir gūt apstiprinājumu tam, ka pašvaldības iesaistīšanās uzņēmējdarbībā ar tai piederošu kapitālsabiedrību starpniecību ir pamatota un nerada konkurences kropļojuma riskus.

Jaunais grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā ļauj pašvaldībām, kuras sakarā ar administratīvi teritoriālo reformu apvieno un kuras ir kapitāla daļu turētājas kapitālsabiedrībā, neveikt šo pārvērtēšanu, bet jaunizveidotajām novadu pašvaldībām tas būs jāizdara līdz 2022. gada 1. jūnijam.

LPS šogad rīkojusi vairākas sanāksmes par publisku personu līdzdalības izvērtējuma kapitālsabiedrībā juridiskajiem un ekonomiskajiem aspektiem. Atgādināsim dažus vērtīgus informācijas ieguves avotus:

* LPS organizētā videokonference 19. maijā – videoieraksts šeit;

* Konkurences padomes (KP) izstrādātais pašnovērtējuma rīks publisku personu līdzdalības kapitālsabiedrībā izvērtēšanai “Valsts un pašvaldība uzņēmējdarbībā: vai pamatoti?” un apkoptās atbildes uz tipiskākajiem jautājumiem – šeit;

* Konkurences padomes sagatavotais informatīvais materiāls par priekšnoteikumiem publiskas personas līdzdalībai kapitālsabiedrībā – šeit;

* konkurences neitralitātes izvērtēšanas vadlīnijas – šeit.

Andra Feldmane,

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos