Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Valmierā uzsākta vides mākslas darba “Maģistrāle PĻAVA” izveide

Valmiera kā viena no dalībpilsētām šogad iesaistījusies GreenFest'21 Mākslas festivālā – mākslas un vides mijiedarbībā balstītā notikumā, kura laikā no maija līdz oktobrim Valmierā, Cēsīs, Siguldā un Gaujas Nacionālā parka perifērijās tiks radīti vides mākslas objekti landart formā. Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (VDMV) piesaka dalību festivālā ar projektu “Maģistrāle PĻAVA”, kā izveide uzsākta 7. maijā.

Mākslas festivāla laikā, veidojot vides mākslas objektus, zinātniski radošā komanda izskata dažādu dzīvotņu izzušanas problemātiku. Tas ir tiešs videi nedraudzīgas saimniekošanas rezultāts, norādot uz sekām ilgtermiņā. Šāgada festivāla tēma ir “Kad bites no planētas pazudīs pavisam, cilvēkam paliks tikai četri gadi, ko izdzīvot” (Moriss Meterlinks).

Projekta "Maģistrāle PĻAVA" laikā Valmierā veidos dabīgu pļavu, vairojot un stiprinot pilsētā sastopamo augu un dzīvnieku bioloģisko daudzveidību. VDMV iecerējusi dabīgajā pļavā izpļaut noteiktas kontūras – celiņus un/vai laukumus –, kur apmeklētājiem vērot dabīgās un mākslīgi veidotās vides atšķirības. Tādējādi uzmanība tiks vērsta uz dabīgās pļavas daudzveidību pret kultivētā zāliena vienveidību. Objektu laika gaitā līdz GreenFest'21 Mākslas festivāla beigām oktobrī paredzēts pakāpeniski papildināt ar vizuālā herbārija attēliem, nosaukumiem latviešu un latīņu valodā un aprakstiem – dabas studiju zīmējumiem, kurus mākslas skolas audzēkņi radīs plenēra laikā. Tāpat arī tiks piesaistīti nozaru speciālisti un organizēti izglītojoši pasākumi pļavā. Objektā paredzēta arī privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA audzēkņu veidotas bišu un kukaiņu mājiņas uzstādīšana, sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu plānota objekta iemūžināšana ar dronu, citu sadarbības partneru un iedzīvotāju iesaiste.

Vides mākslas darbs “Maģistrāle PĻAVA” atradīsies Dīvaliņa pļavās Valmierā. Tā ir ar plašiem, ik gadu pļautiem, bet ne mērķtiecīgi veidotiem zālājiem klāta teritorija, kur pļavas zaļajā zonā krustojas cilvēku iestaigātas mazās maģistrāles. “Maģistrāle PĻAVA” tiks veidota tuvāk Lucas un Palejas ielām esošajā Dīvaliņa pļavu zonā. Teritorijā izpļaus papildu maģistrāles rakstu, veidojot pļavas un pilsētas mijiedarbību, rosinot asociācijas ar urbanizācijas elementiem – ceļiem, maģistrālēm, artērijām. Šādā veidā pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti novērtēt Latvijas dabas mantojumu – dabīgās pļavas, kas bagātas ar ārstnieciskām, kā arī šobrīd jau apdraudētām augu sugām.

"“Maģistrāle PĻAVA” būs vienlaikus mācību vide arī visiem tās apmeklētājiem – vai un kā spēsim šādu dabas bagātību veidot un saglabāt tepat mums līdzās. Tā būs dabas un cilvēka mijiedarbība, kur katru aicināsim paviesoties, baudīt un mācīties, taču arī saudzēt un arvien vairāk iestāties par šādu dabas bagātību saglabāšanu un vairošanu,” par “Maģistrāli PĻAVA” stāsta VDMV direktore Inese Mētriņa. Pļava sāks ziedēt jau šajā vasarā, bet nākamajā gadā krāšņo ziedu būs vēl vairāk, jo augu atjaunošanai un augšanai nepieciešams ilgāks periods.

"GreenFest'21 Mākslas festivālu" organizē biedrība "GreenFest". Mākslas festivāls veidojies no "GreenFest", kas pēdējo trīs gadu laikā kļuvis par gaidītu notikumu Siguldā, Zaļās Villas kvartālā, aicinot pievērsties tādām vērtībām kā "Dzīvo zaļi. Rīkojies viedi. Dzīvo veselīgi". Šis ir pirmais gads, kad notiek GreenFest Mākslas festivāls, kas tiecas dabiski plesties pa Gaujas Nacionālā parka teritoriju, lai kļūtu par pirmo bioloģisko reģionu Latvijā. Valmierā plānota divu Mākslas festivāla vides mākslas objektu izveide.

Mākslas festivāla šābrīža sadarbības partneri ir Siguldas novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība, Cēsu pilsētas Mākslas skola, Cēsu novada pašvaldība, VDMV, Siguldas mākslu skola "Baltais flīģelis", Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras koledža, Vides risinājumu institūts, sociālais uzņēmums “Visi var” un biedrība “Cerību spārns”. Projekta kuratori ir Jānis Ķīnasts, Gints Sippo, Antra Priede, Karīna Vītiņa un Eva Vēvere. Projekts piesaista vides ekspertus un pētniekus, lai zinātniski iedziļinātos tēmas būtībā, – Janu Simanovsku, Dainu Bojāri, Edgaru Bojāru un  Rūtu Abaju no Vides risinājumu institūta.

Sagatavojusi Līga Bieziņa,

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā