Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Saldū uzstādītas septiņas bronzas skulptūras pēc J. Rozentāla gleznas “Pēc dievkalpojuma”

Saldus – Jaņa Rozentāla pilsēta, un šogad mākslinieka 155. jubilejas gads. Pateicoties atbalstītājiem, tapusi brīnišķīga dāvana pilsētai, tās iedzīvotājiem un viesiem – uz Saldus Sv. Jāņa Evaņģēliski luteriskās baznīcas kāpnēm uzstādītas septiņas bronzas skulptūras dabiskā lielumā, kas atveido tēlus no J. Rozentāla gleznas “Pēc dievkalpojuma”.

Bronzas skulptūras tapušas ar uzņēmēju atbalstu – fonda “Mākslai vajag telpu” Valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un Saldus novada uzņēmējs Argods Lūsiņš ziedojuši ievērojamas naudas summas šo skulptūru izveidei. 7. maijā atbalstītāji un arhibīskaps Jānis Vanags ieradās Saldū, lai klātienē apskatītu uzstādītās skulptūras, kas sāk savu dzīvi kā patstāvīgas mākslas vērtības, kļūstot par vienu no Saldus atpazīstamības simboliem. Saldus novada domes priekšsēdētājs Māris Zusts pauž gandarījumu, ka kopīgiem spēkiem ir radīts jauns laikmetīgs mākslas darbs, kurš tiks novērtēts arī nākamajās paaudzēs.

Idejas autore Saldus novada būvvaldes vadītāja Ingrīda Andersone pastāstīja, ka septiņi tēli tika izvēlēti, lai atspoguļotu dažādas sabiedrības grupas, ieskaitot Rozentāla vecākus – māti Lavīzi un tēvu Miķeli. Kā zināms, Rozentāls aizvadījis daudzas svētdienas pie Saldus baznīcas, vērodams baznīcēnus, fotografējot un skicējot izvēlētos tipus. Tās visas gleznotas no realitātē dzīvojušiem un Rozentālam labi zināmiem cilvēkiem. Pirms 127 gadiem gleznā iemūžinātie novada cilvēki tagad pārtapuši bronzas skulptūrās un nostājušies mums blakus kā reālas vēsturiskas personas.

Skulptūras radījis tēlnieks Sandis Aispurs.

Bronzas skulptūras apskatāmas novada iedzīvotājiem, pilsētas viesiem un mākslas baudītājiem.

Sagatavojusi Zane Šteina,

Saldus novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste