Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Atklāta vēstule pasaules mēriem un pašvaldībām

Ukrainas pilsētu mēri un organizācijas nosūtījušas atklātu vēstuli visiem pasaules pilsētu un pašvaldību vadītājiem, kurā izsaka pateicību par līdz šim sniegto atbalstu Ukrainas cīņā pret Krieviju par neatkarības un teritoriālās vienotības nosargāšanu. Vēstuli parakstīja lielo pilsētu mēri, apvienoto kopienu vadītāji un vietējo pašvaldību asociāciju pārstāvji, kas pārstāv vairāk nekā 800 pašvaldības.


24. februāra rītausmā Krievijas Federācija uzbruka neatkarīgai un suverēnai Ukrainai. Šī nežēlīgā asinsizliešana Eiropas sirdī bija sākums pilna mēroga ārprātīgam karam: brutāli nogalina civiliedzīvotājus, bombardē slimnīcas un bērnudārzus, iebrucēji iznīcina pilsētu pamatinfrastruktūru. Tiek izmantotas dažādas terora metodes, agresors pārvērš drupās Ukrainas pilsētas un ciemus, kur vēl pirms dažām dienām dzīvoja  laimīgi iedzīvotāji, kas ieguldīja savā attīstībā un labklājībā. 

Pēdējo desmit gadu laikā mēs īstenojām vietējās pašpārvaldes un decentralizācijas reformas un bijām lepni tās saukt par Eiropas "labāko praksi". Šodien ukraiņu pašvaldību spēks ir svarīga Ukrainas pretestības sastāvdaļa cīņā pret Krievijas iebrucējiem. Iedzīvotāji ir pašorganizējušies, lai aizstāvētu savas pilsētas un ciemus; viņi iziet ielās kailām rokām, lai protestētu un stātos pretī bruņotajiem militārajiem spēkiem ar tankiem. Zem debesīm, kas pilnas ar Krievijas raķetēm, pilsētu mēri, pašvaldību vadītāji un deputāti dara visu iespējamo, lai gādātu par savu iedzīvotāju pamatvajadzības. Krievijas iebrucēji nežēlīgi bombardē pilsētas un citas apdzīvotas vietas. Pokrovskas pilsētai Doņeckas apgabalā uzbruka ar aizliegtajām hiperskaņas kasešu raķetēm. Vairāk nekā četrsimt tūkstoši Mariupoles iedzīvotāju ir iesprostoti blokādē, kas izraisa humanitāro krīzi. Nepārtrauktā bombardēšana ir gandrīz pilnībā iznīcinājusi tādas pilsētas kā Irpiņu Kijivas apgabalā un Volnovahu Doņeckas apgabalā. Ir sagrautas Harkivas slavenās universitātes, pilsētas vēsturiskā, kultūras un civilā infrastruktūra. Krievijas spēki veic sistēmiskus raķešu uzbrukumus Čerņihivai, vienai no vecākajām pilsētām Ukrainā un Eiropā. Visu pasauli satrauca biedējošās ziņas par Krievijas uzbrukumu Energodarai Zaporižjas apgabalā – Eiropā lielākajai atomelektrostacijai. Mariupolē Krievijas spēki lauza vienošanos par pamieru, brutāli apšaudot civiliedzīvotāju evakuācijas ceļus un pilsētas dzemdību namu. Civilā infrastruktūra un dzīvojamie rajoni Vinnicā un Žitomirā joprojām cieš no smagas apšaudes. Mikolajiva un Hersona pieliek visus spēkus, lai aizstāvētu savus iedzīvotājus un zemi, Mikolajevā tika nežēlīgi nošautas bērnudārza audzinātājas. Iebrucēji nogalināja jūsu kolēģi – Hostomeļas pilsētas mēru Kijivas tuvumā, pilsētā, kas varonīgi aizstāvēja Ukrainas galvaspilsētu.

Mēs esam ļoti pateicīgi par jūsu atbalstu šajā kara laikā, gan sniedzot humāno palīdzību gan pajumti ukraiņiem, kas bēg no raķetēm un tankiem. Mēs ticam, ka pasaules pilsētām un to vadītājiem ir arī plašāka loma,  lai palīdzētu panākt mieru, apturot agresoru. 

Ukrainas pilsētas un kopienas no jums uzzināja, ka vietējā pašpārvalde ir galvenais demokrātijas pīlārs. Tagad mēs lūdzam jūs piemērot šo principu savās valstīs, lai aizstāvētu jūsu Ukrainas kolēģus un partnerpilsētas. 

Mūsu Valsts prezidents, valdības amatpersonas un parlamentārieši ir vērsušies pie ANO, NATO, starptautiskajām organizācijām un demokrātiskās pasaules līderiem ar vienu steidzamu lūgumu – aizvērt debesis virs Ukrainas, palīdzēt cīnīties pret agresoru un aizstāvēt Eiropas vērtības, par kurām ukraiņi atdod dzīvību.  Mēs saprotam, ka varētu būt iemesli, kāpēc tas vēl nav izdarīts, bet tomēr nav attaisnojumu, kas būtu cilvēku dzīvības vērti. Politiķi un pasaules līderi nepiedos sev, ka pieļauj to bērnu nevajadzīgu nāvi, kuri varēja kļūt par ārstiem, rakstniekiem, inženieriem, ekonomistiem. Mēs arī pieprasām stingrākas sankcijas pret Krieviju, lai apturētu šo asiņaino karu pret suverēno Ukrainu. 

Jūs varat būt spēcīga balss savās pilsētās un kopienās, kas ietekmē jūsu valstu vadības lēmumu pieņemšanu. Mēru, vietējo pašvaldību apvienību un politisko partiju pārstāvošo vietējo deputātu aicinājumiem un balsīm vajadzētu būt skaļiem, lai tos uzklausītu. Palīdziet mums aizsargāt mūsu bērnus un sievietes, kā mēs palīdzētu aizsargāt jūsējos. 

Mēs aicinām jūs mobilizēt tiešus kontaktus ar ukraiņu kolēģiem jūsu partnerpilsētās un dažādās starptautiskās platformās. Ļaujiet Ukrainas pašvaldību pārstāvjiem uzrunāt jūsu cilvēkus, lūdzot atbalstu. Runājiet ar savu valstu vadību un lēmumu pieņēmējiem par mūsu saucieniem pēc palīdzības mūsu aizsardzībai. Aiciniet jūsu valstu valdības atbalstīt Ukrainas paātrinātās pievienošanās Eiropas Savienībai procedūru un eiroatlantisko integrāciju. Kopā mēs varam atrast risinājumus, kas glābj Ukrainu. 

Tagad, kā vēl nekad, ir svarīgi būt vienotiem, aizstāvot Eiropas vērtības, demokrātiju un brīvību Šis ir īstais brīdis, lai apliecinātu šīs vērtības. Šodien mēs visi esam ukraiņi.


Parakstītāji: 

Mēri: 
Harkivas mērs Igor Terekhov
Ļvivas mērs Adnriy Sadovyy 
Dņipro mērs Borys Filatov 
Čerņihivas mērs Vladyslavs Atroshenko
Zaporižjas mērs Anatoliy Kurtieev 
Ternopiļas mērs Sergiy Hadal
Ivanofrankivskas mērs Ruslan Martsinkiv, 
Mariupoles mērs Vadym Boychenko 
Mikolajivas mērs Oleksandr Sienkevich
Rivnes mērs Oleksandr Tretyak 
Čerņivcas mērs Roman Klichuk
Žitomiras mērs Sergiy Sukhomlyn 
Hmeļnickas mērs Oleksandr Symchyshyn 
Vinnicas mērs Sergiy Morgunov 
Luckas mērs Ihor Polischuk
Užgorodas mērs Bohdan Andriiv 
Čerkasi mērs Anatoliy Bondarenko, 
Odesas mērs Hennadiy Trukhanov
Trostjanecas mērs Yuriy Bova
Kramatorskas mērs Oleksandrs Hončarenko
Ministrija: 
Oleksiy Chernyshov,  Kopienu un teritoriju ministeris Ukrainas attīstība
Asociācijas: 
Biedrība "Energoefektīvās Ukrainas pilsētas"
Ukrainas Apvienoto kopienu asociācija 
Ukrainas Kopienu asociācija
Vietējo pašvaldību platforma: 
Starptautiskais mēru samits

Ja jūs vēlaties palīdzēt vai atbalstīt Ukrainas pilsētas, lūdzu, koordinējiet centienus ar mums: Iryna Ozymok, Starptautiskā mēru samita dibinātāja iozymok@wnisef.org vai info@wnisef.org