Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas MVU pirmie Baltijā varēs saņemt atbalstu kapitāla piesaistei biržā

Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunu ES fondu atbalsta programmu “Atbalsts mazo, vidējo komersantu finansējuma piesaistei kapitāla tirgos”, kuras mērķis ir veicināt komersantu attīstībai nepieciešamā finansējuma piesaisti kapitāla tirgos, tādējādi paaugstinot komersantu starptautisko konkurētspēju, kā arī attīstīt kapitāla tirgu Latvijā. Atbalsta programma šobrīd ir saskaņošanas stadijā, tā vēl jāapstiprina Ministru kabinetā. Plānots, ka atbalsts uzņēmējiem būs pieejams no 2020. gada.

“Jaunā atbalsta programma ir tikai viens no pasākumiem, kurus Ekonomikas ministrija šogad īsteno investīciju veicināšanai, kas ir viena no mūsu šāgada prioritātēm. Kapitāla piesaiste biržā ir nepieciešama strauji augošiem uzņēmumiem konkurētspējas celšanai. Šāda atbalsta programma būs pirmā Baltijā, līdz ar to Latvijas uzņēmumiem pirmajiem būs pieejams valsts atbalsts kapitāla piesaistei biržā. Kotācija biržā ir vērtīga gadījumos, kad uzņēmumam trūkst nodrošinājuma aizdevuma saņemšanai no bankas vai tam ir neregulāra naudas plūsma un nepieciešams finansējums uz garāku termiņu, nekā var piedāvāt bankas. Plānojam, ka nākamo trīsarpus gadu laikā šādu atbalsta iespēju izmantos aptuveni 40 uzņēmumu,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Atbalsta programmas kopējais finansējums plānots 2 miljoni eiro, t.sk. 1,5 miljoni eiro akciju emisijas atbalstam un 0,5 miljoni eiro parāda vērtspapīru atbalstam. Atbalsta veids būs grants (dāvinājums), kas segs 50% no attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk par 100 000 eiro akciju emisijas gadījumā un ne vairāk par 20 000 eiro parāda vērtspapīru emisijas gadījumā.

Plānots, ka atbalstu varēs saņemt uzņēmuma sagatavošanas izmaksu segšanai iekļaušanai biržas sarakstā, piemēram, kapitāla piesaistīšanas izmaksas (tajā skaitā tikšanās ar investoriem), prospekta/uzņēmuma apraksta sagatavošanas, apstiprināšanas un publicēšanas izdevumi, emitenta padziļinātās izpētes utt.

Plānots, ka programmas darbības laikā līdz 2023. gada 31. decembrim kopumā atbalstu sniegs 40 uzņēmumiem, 15 komersantiem nodrošinot sekmīgu akciju iekļaušanu tirdzniecības vietā un 25 komersantiem nodrošinot sekmīgu parādu vērtspapīru iekļaušanu tirdzniecības vietā.

Latvijā biržas potenciāls un iespējas uzņēmumu finansēšanai piesaistīt alternatīvo finansējumu kapitāla tirgos netiek pietiekami izmantotas. Biržas AS “Nasdaq Riga” Baltijas oficiālajā sarakstā šobrīd ir iekļautas tikai četru Latvijas uzņēmumu akcijas, un vēl trīs uzņēmumu akcijas tirgo Baltijas alternatīvajā tirgū “First North”. Šai situācijai ir vairāki cēloņi, kas kavē strauji augošu uzņēmumu kotāciju biržā, – augstas izmaksas akciju kotēšanas uzsākšanai biržā; zema tirgus likviditāte; nepietiekamas zināšanas par ieguvumiem no uzņēmumu kotācijas biržā; vispārējs akciju tirdzniecības kultūras trūkums.

Detalizēti ar izstrādāto MK noteikumu projektu “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Sekmēt mazo, vidējo komersantu izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs” 3.1.1.3. pasākuma “Atbalsts mazo, vidējo komersantu finansējuma piesaistei kapitāla tirgos” īstenošanas noteikumi” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Sagatavojusi Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa