Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēde 27. oktobrī (2020)

27. oktobrī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Finanšu un ekonomikas komitejas sēde, kurā izskatīja aktuālos jautājumus par pašvaldību nākamā gada budžetu, nodokļu maksāšanas kārtību, pašvaldību aizņemšanās iespējām u. c.

Komitejas video iespējams noskatīties ŠEIT!

Sēdes laikā Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve informēja par izmaiņām nodokļu maksāšanas kārtībā no 2021. gada 1. janvāra un stāstīja par vienoto kontu.

Savukārt Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare informēja par pašvaldību budžetu 2021. gadam - prognozētajiem nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā un speciālo dotāciju pašvaldībām, tāpat arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) garantijām un sabalansētas IIN ieņēmumu plūsmas nodrošināšanu pašvaldību budžetiem. Jau vēstīts, ka valdība šā gada 13. oktobrī atbalstīja likumprojektu “Par valsts budžetu 2021. gadam” un likumprojektu “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023. gadam”, līdz ar to arī paredzot pašvaldību budžetu IIN ieņēmumu daļas samazināšanu no 80% uz 75%. Pašvaldības tam nepiekrīt, un LPS rosina Saeimu valsts budžetā paredzēt papildu mērķdotāciju 9,2 miljonu eiro apmērā kompensēšanai tieši tām pašvaldībām, kurām nākamgad pēc izlīdzināšanas ieņēmumu samazinājums būs lielāks par 4%. Tās kopumā ir 77 pašvaldības visā Latvijā.

Vienlaikus komitejas dalībniekiem tika stāstīts par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu (līdz 1. jūlijam un pēc 1. jūlija) un izņēmumiem, galvojumiem un citām ilgtermiņa saistībām.

Sēdes izskaņā LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere informēja par kadastrālo vērtību projekta trīs tematisko karšu pieejamību pašvaldībām portālā “geolatvija.lv”, kā arī aktuālo par Finanšu ministrijas nekustamā īpašuma nodokļa darba grupā paveikto.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Pašvaldību budžeti 2021.gadam
Valsts zemes dienesta publiskoto projektēto kadastrālo vērtību 2022.gadam piemēri - Labākās vērtības vai brāķis?
NĪN Mērķu apkopojums
Budžeta paketes likumprojekti
Izmaiņas nodokļu maksāšanas kārtībā no 2021. gada 1. janvāra
Nodokļu deklarēšanas un samaksas kārtība no 2021. gada