Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS IT apakškomitejas sēde - 30.augustā

Šī gada 30. augustā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Informācijas tehnoloģiju apakškomitejas sēde. 

Lai novērstu COVID-19 pandēmijas radīto kaitējumu ekonomikai un sociālajai jomai, stimulētu Eiropas ekonomikas noturību ir izveidots Atveseļošanās un noturības mehānisms (turpmāk – ANM) no kura Latvijai indikatīvi varētu būt pieejams 1,963 miljardu eiro finansējums dotāciju formā. ANM plānā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk - VARAM) ir paredzējusi 20,53392 milj. EUR. (bez PVN) apmērā pašvaldību digitalizācijas kopīgajām vajadzībām. Sākotnēji tika iecerēts, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra “Rīgas digitālā aģentūra” (turpmāk – RDA) veidos ANM projekta pieteikumu, lai īstenotu šādas aktivitātes:

  • Nekustamā īpašuma nodokļa pārvaldības modernizēšana;
  • Latvijas nacionālajā federētajā mākonī izmitināmas koplietošanas platformas izstrāde
  • Lietotāju tiesību pārvaldības risinājuma pilnveide
  • Pašvaldību sniegto unificēto e-pakalpojumu attīstīšana
  • Centralizēts dokumentu un uzdevumu aprites atbalsta funkcionalitātes pilnveide.

RDA sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību (turpmāk - LPS), organizēja vairākas šī projekta apspriešanas pašvaldību IKT speciālistiem, kā viena no pēdējām minama LPS IT apakškomitejas sēde, kas notika šā gada 27. februārī Rīgas Domes sēžu zālē un kurā tika pieņemts lēmums atbalstīt RDA projekta pieteikumu ANM finansējumam.

Diemžēl līdz pat šā gada augustam neizdevās projekta pieteikuma apstiprināšana Ministru kabinetā, kā rezultātā RDA, uzskatot, ka vairs nav iespējams realizēt projektā iecerētās aktivitātes apjomīgā darba un laika trūkuma dēļ atteicās no projekta īstenošanas.

Pamatojoties uz RDA atteikuma vēstuli, VARAM atsūtīja aicinājumu LPS veikt konsultācijas ar pašvaldībām par alternatīva Nolūka Projekta (projektu) sagatavošanu un īstenošanu pašvaldībām būtisko procesu digitalizācijai  saskaņā ar Latvijas ANM plānā noteiktajiem mērķiem un vienoties par alternatīva projekta (projektu) sagatavošanu. Laiks šādas vienošanās panākšanai un atbildes iesniegšanai VARAM tika dots līdz 1. septembrim.

Apakaškomitejas sēdē tika apspriesta šī situācija un diskutēts par piedāvājumu, ko izteica Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Jelgavas digitālais centrs” (turpmāk – Digitālais centrs) vadītāja Ilze Āboliņa. Viņa alternatīvajā Projektā piedāvāja iekļaut šādas aktivitātes:

  • Civilās aizsardzības procesu sakārtošana un digitalizēšana pašvaldībās;
  • Vienota sadarbības tīkla izveidošana starp valsts un pašvaldību atbildīgajām institūcijām Civilās aizsardzības sistēmas ietvaros;
  • Sociālo pakalpojumu sniegšanas platformas izstrāde pašvaldību sociālo dienestu darbības efektivitātes celšanai, kā arī darbības produktivitātes paaugstināšanai,
  • Atvieglojumu vienotās informācijas sistēmas (AVIS) attīstība;
  • Pašvaldību izglītības pakalpojumu pieteikumu elektronisku apstrāde;
  • Pašvaldību IKT resursu koplietošanas platformas paplašināšana civilās aizsardzības, sociālo pakalpojumu, AVIS u.c. šajā projektā radīto risinājumu darbībai nepieciešamo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju resursu nodrošināšanai.

Lielākā daļa aktivitāšu tiktu īstenotas sadarbībā ar atbildīgajām nozaru ministrijām. 

Lai uzsāktu alternatīvā Projekta gatavošanu vispirms būtu nepieciešams atrisināt PVN problēmu, proti, ja Projektu iesniedz kāda no pašvaldībām, tad tai jāsedz PVN no kopējās projekta summas. Ja Projekta vadošais partneris ir kāda no ministrijām, tad PVN tiek segts no valsts budžeta. Tā kā Digitālā centra Projekta aktivitātes paredz ne tikai veidot pašvaldību koplietošanas IT risinājumus, bet tās nodrošinās arī valsts prioritāru un valsts nozīmes uzdevumu izpildi, tad LPS uzskata, ka PVN šajā gadījumā nebūtu jāsedz no pašvaldību budžetiem. To Jelgavas pašvaldības vārdā apliecināja arī Ilze Āboliņa, ka Jelgava neņems kredītu valsts kasē, lai segtu Projekta PVN izmaksas. Šīs problēmas risinājumu LPS gaida no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Sēdes noslēgumā, ar balsu vairākumu apakškomiteja lēma - atbalstīt Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Jelgavas digitālais centrs” (turpmāk – Digitālais centrs) piedāvājumu alternatīva Nolūka projekta sagatavošanai un īstenošanai Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna investīcijas 2.1.2.1.i nolūka “Pašvaldību pakalpojumu digitālā transformācija un pašvaldību atbalsta procesu modernizācija un centralizācija” ietvaros.

Tālāko darbību plāns ir šāds - informēt pašvaldību izpilddirektorus par alternatīvā Projekta iecerēm (tuvākā LPIA sanāksmē), sagaidīt informāciju no VARAM par PVN problēmas risinājumu, sākt gatavot katras no aktivitātēm detalizētāku aprakstu un sasniedzmos rezultātus, lai septembra mēneša otrajā pusē aicinātu visas pašvaldības uz nākamo sanāksmi, lai vienotos par pašvaldību dalību katrā no Projekta aktivitātēm.

 Sēdes videoierakstu var noskatīties LPS mājaslapas sadaļā “Tiešraides,Videoarhīvs-Videoarhīvs” vai klišķinot šeit  

Sēdes protokols