Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO: LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde 6. maijā (2020)

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē 6.maijā norisinājās diskusija ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci par iespējām sekmēt ekonomisko izaugsmi pēc krīzes. Vienlaikus pašvaldību vadītāji dalījās labajā pieredzē par nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanu un ieguvumiem.

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdes VIDEO iespējams noskatīties ŠEIT.

Pašvaldības ir nozīmīgs valdības partneris gan cīņā ar Covid-19, gan pēc krīzes, kad būs nepieciešams nopietns darbs un atbalsts ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai visā Latvijā. Tāpēc LPS līdz šim aktīvi uzsvēra nepieciešamību paplašināt pašvaldību aizņemšanās iespējas ilgtspējīgu un nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai atbilstoši katras pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam. Šis jautājums LPS valdes  sēdē 16.aprīlī tika pārrunāts ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.

Valdība šī gada 30.aprīlī pieņēma lēmumu palielināt pašvaldību aizņēmumu iespējas par 150 milj. eiro, lai nodrošinātu 2020.gadā aizdevumu pieejamību Eiropas Savienības (ES) fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu, kā arī Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas īstenošanai.

Tomēr, lai sekmīgāk sildītu ekonomiku un nodrošinātu darba vietas visā Latvijā, papildu aizņēmumu resursi pašvaldībām šogad būtu jāparedz arī citiem ilgtermiņa infrastruktūras projektiem ar augstu gatavības pakāpi. Pašvaldībām ir sagatavoti dažādi tehniskie projekti, kurus var īstenot jau vasarā. Piemēram, izglītības infrastruktūras projekti, ielu un ceļu infrastruktūras attīstības projekti, publisko ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projekti, uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstības projekti u. c.

Komitejas sēdes laikā ministrs J.Pūce skaidroja, ka šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājot iespējamo pašvaldību aizņēmumu programma, kas paredzēta papildus vadībā atbalstītajai ES fondu programmai. To plānots skatīt valdības sēdē šī gada 12.maijā. Pēc ministra teiktā, pašvaldības varētu aizņēmumu saņemt Valsts kasē atbilstoši valdības apstiprinātam iesniegto projektu sarakstam.

Pašvaldības ir gatavas jau šodien sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomiskajā izaugsmē un nodarbinātības sekmēšanā, realizējot vērienīgus infrastruktūras projektus. Rīgas pilsētas pašvaldība paziņojusi, ka var īstenot projektus 337 milj. eiro vērtībā. Arī daudzās citās pašvaldībās ir augstas gatavības projekti, kuru realizēšanu iespējams uzsākt nekavējoties.

Komitejas sēdē Jēkabpils, Saldus, Ādažu un Rēzeknes novada domju priekšsēdētāji dalījās arī labajā pieredzē un praksē par pašvaldības teritorijā veiksmīgi īstenotajiem un plānotajiem infrastruktūras projektiem, kā arī ieguvumiem tautsaimniecībai. Pašvaldību labās prakses video pieejams ŠEIT.

Visbeidzot sēdē pārrunāja aktuālo teritorijas attīstības plānošanā administratīvi teritoriālās reformas un ārkārtas situācijas kontekstā. Tāpat LPS padomniece Ivita Peipiņa informēja par administratīvi teritoriālās reformas virzību Saeimā.

Ivita Peipiņa

LPS padomniece reģionālās attīstības jautājumos

Tālrunis: +371-67226536

Mobilais t.: +371-29197608

E-pasts: ivita.peipina@lps.lv

Aktualitātes teritorijas attīstības plānošanas jautājumos ATR un ārkārtas situācijas kontekstā
Par aktualitātēm teritorijas attīstības plānošanas jautājumos: ATR un ārkārtas situācijas kontekstā un teritorijas plānojumu vērtēšanā
“ INDUSTRIĀLO TERITORIJU TĪKLOJUMA IZVEIDE UZŅĒMĒJDARBĪBAS VEICINĀŠANAI RĒZEKNES PILSĒTAS, RĒZEKNES UN VIĻĀNU NOVADOS”