Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēde 2. septembrī (2020)

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē 2. septembrī tika izskatīta Pašvaldību savienības sarunu gaita ar Zemkopības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un vairāki Ministru kabineta noteikumu projekti.

Vispirms LPS padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe raksturoja LPS šāgada sarunas ar Zemkopības ministriju un padomniece reģionālās attīstības jautājumos Ivita PeipiņaLPS sarunas ar VARAM, sakot paldies visiem to dalībniekiem un pašvaldību pārstāvjiem par līdzdalību sarunās.

S. Sproģe atzīmēja, ka ar Zemkopības ministriju izdevies rast vienotu izpratni par daudziem izvirzītajiem jautājumiem un LPS ir pārstāvēta visās darba grupās, kur apspriež nākamā plānošanas perioda aktivitātes un finansējumu. Diemžēl Eiropas naudu, kas paredzēta lauku attīstībai, pašvaldības varēs apgūt tikai caur vietējām rīcības grupām. Rudenī vēl turpināsies diskusija par to, kas ir lauku teritorija, un LPS uzturēs prasību par finansējumu lauku infrastruktūrai, meliorācijai, ceļiem, laukumiem un citiem vajadzīgiem objektiem. Komiteja vienojās, ka atsevišķs sarunu temats ir par Pierīgas pašvaldībām, no kurām lielai daļai ir plašas lauku teritorijas, tāpēc Pierīgas pašvaldību apvienība rīkos tikšanos ar sava reģiona novadiem, pieaicinot LPS pārstāvi, lai tālāk uz valdību virzītos ar vienotu viedokli.

Savukārt I. Peipiņa, raksturojot sarunas ar VARAM, bilda, ka tās nav vedušās tik gludi, kā vēlētos, un vairākas domstarpības LPS un ministrijai saglabājušās par tiem pašiem jautājumiem, kas iekļauti jau pagājušā gada sarunu protokolā, piemēram, par jūras piekrastes ierakstīšanu zemesgrāmatā u. c. LPS uzskata, ka nepietiekami iezīmēta reģionālā attīstība un ir nepieciešama valsts programma nomales efekta mazināšanai un infrastruktūras attīstībai ārpus novadu administratīvajiem centriem. Ar piemēriem no dzīves padomnieču stāstījumu ilustrēja Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

Komiteja apsprieda arī vairākus Ministru kabineta noteikumu projektus, par kuriem informēja VARAM Telpiskās plānošanas un zemes pārvaldības departamenta Telpiskās plānošanas politikas nodaļas vadītāja Kristīne Kedo, Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta direktora vietniece un Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Jevgēnija Butņicka un Teritoriju attīstības izvērtēšanas nodaļas vecākais konsultants Armīns Skudra.

VARAM izstrādātajam MK noteikumu projektam “Jaunizveidojamo pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentu projektu valsts līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība” LPS lūdz precizēt vairākus punktus, kuros precīzi jānosaka, ko tad Valsts reģionālās attīstības aģentūra vērtēs, lemjot par mērķdotācijas piešķiršanu, un kādi būs iemesli mērķdotācijas izmaksas atteikumam. K. Kedo atzīmēja, ka iepriekšējā dienā ministrija izsūtījusi noteikumus atkārtotai saskaņošanai un tie esot papildināti un precizēti, arī par mērķdotāciju. LPS iebildumus un ierosinājumus varat izpētīt zemāk pievienotajā prezentācijā “LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komiteja”.

Otrs dokuments – MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumos nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”” –, kā piebilda VARAM pārstāves, esot sagatavots ar mērķi papildināt regulējumu attiecībā uz valstspilsētām, kuras nodrošina kopīga attīstības plānošanas dokumenta izstrādi arī pieguļošajām novadu pašvaldībām, un noteikt kopīga plānošanas dokumenta saturu, ko veido ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas. (VARAM prezentāciju skatiet zemāk!) Jāpiebilst, ka Pašvaldību savienībai ir būtiski iebildumi par šo noteikumu projektu, jo, pēc LPS domām, tas neatbilst ne Eiropas vietējo pašvaldību hartai, ne likumā “Par pašvaldībām” un Teritorijas attīstības plānošanas likumā noteiktajam. Pašvaldību savienības priekšlikums ir papildināt noteikumu projektu ar normām, kuras noteiktu kārtību, kādā pašvaldība var veikt izmaiņas teritorijas plānojumā atbilstoši publiskajā apspriešanā saņemtajiem priekšlikumiem pirms plānojuma galaredakcijas apstiprināšanas.

Trešais komitejā apspriestais dokuments – Ministru kabineta noteikumu projekts “Administratīvā centra, ciema vai pilsētas statusa maiņas, kā arī administratīvās teritorijas, novada teritoriālā iedalījuma un ciemu robežu noteikšanas, grozīšanas un aktualizēšanas noteikumi” – nosaka kārtību, kādā veic pilsētas un ciema robežu grozīšanu, kā arī izveido vai likvidē ciemu, tāpat kārtību, kādā ciemam piešķir pilsētas statusu vai pilsētai – ciema statusu, kārtību, kādā groza pagasta robežu (negrozot pilsētas un administratīvo robežu), kā arī veic administratīvā centra maiņu, un kārtību, kādā groza administratīvo teritoriju robežas. VARAM prezentācijā atradīsit arī interesantu statistiku par lielākajiem ciemiem un pilsētām pēc iedzīvotāju skaita. LPS ir daudzi iebildumi, ar kuriem varat iepazīties prezentācijā “LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komiteja” zemāk.

Komiteja nolēma, ka neskaidro jautājumu risināšanai kopā ar VARAM darba grupās precizēs gan valstspilsētu un apkārtējo novadu sadarbību, izstrādājot plānošanas dokumentus, gan jauno pilsētu veidošanas nosacījumus.

Sēdes noslēgumā LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis informēja par likuma “Par pašvaldībām” izstrādes gaitu.

Komitejas sēdes videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei.

Ivita Peipiņa,

LPS padomniece reģionālās attīstības jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

LPS Reģionālās attīstības un sadarbības komiteja
MK noteikumu projekts «Grozījumi Ministru kabineta 2014.gada 14.oktobra noteikumos Nr.628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” (VSS-684)
Administratīvā centra, ciema vai pilsētas statusa maiņas, kā arī administratīvās teritorijas, novada teritoriālā iedalījuma un ciemu robežu noteikšanas, grozīšanas un aktualizēšanas noteikumi