Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pārmaiņu procesi ir jāvada. Pašvaldībām ir jāspēj atrast kopīgo un skaidri identificēt atšķirīgo

Vēlos sveikt LPS 30. kongresā un vienlaikus mūsu organizācijai novēlēt spēku, gudrību un spēju rast kompromisu sarežģītu lēmumu pieņemšanā nākotnē.

Šodien zālē ir daudzi pieredzējuši pašvaldību vadītāji, deputāti, kuri ilgā laika posmā ir spējuši nodrošināt labi pārvaldītas pašvaldības, ir spējuši dot savu pieredzi LPS darbā un nodrošinājuši mūsu valsts izaugsmi.

Mans darbs pašvaldībā salīdzinājumā ar vairumu no jums ir mazs, tie ir desmit gadi, pēdējā laikā daudz vairāk cenšos iesaistīties pašvaldību interešu pārstāvēšanā, darbojoties LPS. Iesaistoties šajā darbā, man ļoti noder kāda pieredzes bagāta kolēģa teiktais: atceries, cilvēkam daba ir devusi divas ausis un tikai vienu muti. Daudz esmu klausījies, mēģinājis izprast, saprast vienu vai otru rīcību un iztēloties, kādu nākotni mēs kopā veidojam ar tagadnes darbiem.

Ko esmu pamanījis:

  1. Mūsu organizācijā, kas pārstāv visas 119 pašvaldības, ir iezīmējušās vairākas domubiedru grupas, šo atsevišķo grupu spēks un lobijs pieaug, pieaug to administratīvā kapacitāte, un pieaug attālināšanās no LPS iekšējiem normatīvajiem regulējumiem.
  2. Ilgus gadus mūsu organizācijai ir bijis stratēģisks politiskais partneris, bet šobrīd tas nebauda sabiedrības atbalstu, nav vadošais valdības domubiedrs, un nekas patlaban neliecina, ka tuvākajā nākotnē kaut kas varētu mainīties.
  3. Tikmēr notiek procesi, kuros mēs kā organizācija esam iesaistīti samērā maz. Un esam spiesti strādāt ar NĒ politiku. Mums tiek ierobežoti finanšu resursi attīstībai, īpaši ES struktūrfondu realizēšanai. Mums nav sava kopīga visu LPS biedru piedāvājuma sarunām ar VARAM par ATR.

Jautājums: cik ilgi mēs tā varēsim? Esmu dzirdējis tādu domu: ja tu jūti, ka tiek gatavotas tev nevēlamas pārmaiņas, atliek tikai divi varianti. Pirmais – nedarīt neko, teikt, ka viss ir slikti, un tā sagaidīt pārmaiņas un pieņemt tās kā faktu; otrais variants – sākt vadīt pārmaiņas pašiem. Pieņemt un samierināties ar pirmo mums nav pieņemami, tas nav mūsu interesēs, jo esmu pārliecināts, ka mums ir labas zināšanas, mums ir pieredze, lai mūsu valsts nākotne veidotos no pašvaldībām. Mums jāiesaistās! Mums jāsāk vadīt šīs pārmaiņas; ja tas nav iespējams burtiski, tad vismaz aktīvi iesaistīties notiekošajos procesos. Risināt argumentētas sarunas ar VARAM, ar MK, ar mūsu Saeimu. Bet pirms tam mums jāzina, ko vēlamies mēs paši. Skaidrs, ka katrās pārmaiņās nākas ko zaudēt, bet tas noteikti ir labāk nekā samierināties, baudīt nerēķināšanos un pieņemt citu veidotu politiku mūsu mājās.

Mums visiem ir jāspēj atrast kopīgo un skaidri identificēt atšķirīgo.

Mums ir jādod skaidrs uzdevums ikvienam LPS speciālistam, lai viņi var beigt izpatikt atsevišķām interešu grupām, mēģinot izlaipot starp atšķirīgajiem viedokļiem. Mums ir jābūt skaidri definētiem kopīgi sasniedzamajiem LPS mērķiem. Un mums uz tiem jāvirzās pakāpeniski, sperot drošus un izanalizētas soļus, kas balstīti uz labklājības izaugsmi mūsu sabiedrībai. Mums jākļūst aktīvākiem ikdienā, jāpauž savs viedoklis, jāapmeklē sanāksmes, nevis jāpaļaujas uz kolēģu saprātu vai jāieslīgst nolemtībā – kā būs, tā būs. No mums katra paša sākas mūsu valsts, un tieši mēs katrs savā pašvaldībā esam mūsu iedzīvotāju balss, mums tie ir jādzird!

LPS ir bijusi līdz šim stiprākā pašvaldību pārstāve. Un man ir 100% pārliecība, ka tādai tai jāpaliek arī nākotnē, tai jāspēj rast kompromisus, tai jāspēj zem sava jumta noturēt savu biedru atsevišķo grupu darbību, tai jāspēj mainīties līdzi sabiedrības pieprasījumam, tai jābūt gudrai, lai Latvijas reģionos un valstī atgrieztos cilvēki, lai mūsu valsts ES būtu nozīmīgs ekonomiskais partneris, lai mūsu speciālistu radītās inovācijas būtu pazīstamas ne tikai ES, lai mūsu cilvēku darba efektivitāte un motivācija būtu augstākā ES, lai mums pašiem būtu lepnums par sasniegto un savu valsti – Latviju!

Es ticu, ka mēs to spējam!

Lai izaugsmes bagāti nākamie 30 LPS kongresi!

Gints Kukainis