Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Komisija apliecina gatavību atbalstīt pašvaldības migrācijas jomā

„Pilsētas un reģioni saskaras ar izaicinājumiem daudzās politikas jomās, bet jo īpaši tie saistīti ar migrācijas jautājumiem. Pašvaldības sniedz patvēruma meklētājiem un jaunpienācējiem būtiskus pakalpojumus, tostarp sociālos pakalpojumus, nodrošina integrāciju un sociālo iekļaušanu. Esmu astoņus gadus bijis Atēnu mērs un Reģionu komitejas biedrs, tāpēc labāk kā jebkurš cits saprotu, kādu spiedienu izjūt pašvaldību mēri, kāda ir to atbildība un loma, un Eiropa ir gatava tiem palīdzēt,” savā uzrunā 8. decembrī notikušajā Eiropas Reģionu komitejas (RK) plenārsesijā uzsvēra migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls (Dimitris Avramopoulos).

Avramopuls tāpat norādīja RK locekļiem, ka mazinājušies patvēruma meklētāju mēģinājumi šķērsot Egejas jūru, lai nokļūtu Eiropas Savienībā (ES), kā arī samazinājies jūrā noslīkušo skaits. Tāpat sasniegts progress patvēruma meklētāju pārvietošanā, pārvietojot vairāk kā 8000 patvēruma meklētāju. Itālijā un Grieķijā arī nodrošināts, ka pirktu nospiedumi tiek noņemti visiem patvēruma meklētājiem. Komisārs apliecināja, ka Eiropas Komisija nodrošinājusi ievērojamus līdzekļus dalībvalstīm tūlītējai krīzes risināšanai un spērusi arī soli tālāk – nākusi klajā ar priekšlikumiem kopējās Eiropas patvēruma sistēmas reformai. Proti, Komisija ierosina izveidot kopējas procedūras starptautiskās aizsardzības statusa piešķiršanai, vienotus standartus attiecībā uz starptautiskās aizsardzības saņēmēju aizsardzību, tiesībām un uzņemšanas nosacījumu ES papildu saskaņošanu. Kopumā šie noteikumi vienkāršos un saīsinās patvēruma procedūru un lēmumu pieņemšanu, atturēs patvēruma meklētājus no sekundāras pārvietošanās un palielinās to personu integrācijas iespējas, kuriem jau ir piešķirta starptautiskā aizsardzība. „Problēma nav atrisināta ar patvēruma meklētāju uzņemšanu, mums tie jāiesaista mūsu sabiedrībās. Komisija apņēmusies palīdzēt dalībvalstīm un jo īpaši vietējām un reģionālajām pašvaldībām. Tāpat Komisija ierosinājusi ambiciozu ES Zilās kartes reformu, tādējādi atvieglojot iespējas augsti kvalificētiem trešo valstu valstspiederīgajiem strādāt un dzīvot ES, ja tie spēj izpildīt noteiktās prasības,” skaidroja Avramopuls.

Latvijas delegācijas Reģionu komitejā loceklis, Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs savukārt aicināja neaizmirst par nepieciešamību vairāk uzmanības veltīt Eiropas izglītības sistēmas kvalitātei. „Eiropa saskaras ar demogrāfiskajām pārmaiņām, kas ietekmē darbspējīgo iedzīvotāju skaitu. Taču nevaram runāt tikai par papildu darbaspēka piesaistīšanu no trešajām valstīm. Pienācīga uzmanība jāvelta mūsu izglītības sistēmu kvalitātei un mūsu iedzīvotāju izglītībai,” uzsvēra Lielmežs.

Migrācijas jautājumi būs viens no centrālajiem darba kārtības jautājumiem arī 15. decembra Eiropadomes sanāksmē, kurā ES līderi diskutēs par kopējās Eiropas patvēruma sistēmas reformu un ES-Turcijas vienošanās īstenošanu.

7. – 8. decembra RK 120. plenārsesijā Latvijas delegāciju pārstāvēja delegācijas vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere, Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Ar Reģionu komitejas 120. plenārsesijas darba kārtību un dokumentiem var iepazīties RK mājas lapā.