Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

ES lauksaimniecības komisārs uzsver pašvaldību lomu lauku apvidu attīstībā

Foto: Sniedze Sproģe

10. decembrī Eiropas Reģionu komitejas plenārsēdē, debatēs par atveseļošanu un izturētspēju lauku apvidos, Eiropas Savienības lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis (Janusz Wojciechowski) uzsvēra, ka lauku attīstības labad jārīkojas ne tikai Eiropas Komisijai un dalībvalstīm, bet arī vietējiem lēmumu pieņēmējiem.

ES komisārs norādīja, ka dalībvalstīm jāsagatavo arī savi ilgtspējas un noturības plāni, lai valstu atgūšanās vajadzībām piedāvātu ilgtspējīgus resursus, kas, tālredzīgi ieguldīti, padarītu sabiedrību noturīgāku un digitālāku. “Nākamā plānošanas perioda Eiropas Savienības fondos, “Next Generation EU” ir arī lauku attīstības komponenti, kas, mēs ceram, izpelnīsies atsaucību,” norādīja J. Vojcehovskis, uzsverot, ka “Next Generation EU” līdzekļi lielā mērā tiks novirzīti tieši laukiem. Viņš arī atklāja, ka Eiropas Komisija ar savu ilgtermiņa skatījumu par Eiropas lauku nākotni iepazīstinās 2021. gada I ceturksnī, par to vēlāk diskutēs arī ar Eiropas Reģionu komiteju.

Eiropas Reģionu komitejas priekšsēdētājs Apostols Dzidzikosts (Apostolos Tzitzikostas) savukārt uzsvēra partnerības nozīmi pašreizējās krīzes laikā, lai Eiropas Savienībā kopīgi pārveidotu tās ilgtermiņa vīziju lauku apvidiem, domājot par labāku transportu, slimnīcām, uzņēmējdarbību, skolām un apmācību programmām. “Lai to panāktu, partnerība ir atslēga ietekmei, un daudzlīmeņu pārvaldība ir vislabākā iespēja veiksmei. Reģionālie un vietējie līderi ir gatavi koordinēt šos centienus uz vietas, bet tam vajadzīgs arī Eiropas Savienības atbalsts,” izteicās A. Dzidzikosts.

Domājot par lauku attīstību Latvijā, Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā locekle Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa uzsvēra iedzīvotāju nozīmīgumu un to dzīves kvalitātes uzlabošanu, kas nozīmē gan mobilitātes nodrošināšanu, gan digitalizāciju un atbalstu vietējiem uzņēmējiem.