Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Iepazīstas ar ilgtspējīgas pilsētvides labās prakses piemēriem Eiropā

Novembra izskaņā Lugo un Pontebedras pilsētās Spānijā aizvadīta “Interreg Europe” programmas starptautiskās sadarbības projekta “Resursu efektīvas pilsētvides politikas veidošana” (EURE) partneru tikšanās un labās prakses projektu apskates vizīte ilgtspējīgas pilsētvides un vides pārvaldības jomā. 

Pasākumā piedalījās astoņu dažādu Eiropas valstu pilsētas un reģioni, tai skaitā arī pārstāvji no Rīgas valstspilsētas pašvaldības. Lugo pilsētā partneriem bija iespēja piedalīties vadošā partnera Atlantijas pilsētu asociācijas apvienības “Eixo Atlantico” organizētajā starptautiskajā  tematiskajā seminārā par integrētajām teritoriālajām investīcijām Galīsijas reģionā.

Lugo domes priekšsēdētāja Lara Mendesa (Lara Méndez) pasākuma dalībniekus informēja par Spānijas pilsētpolitiku un Ilgtspējīgas pilsētu attīstības stratēģiju, kā arī dalījās pieredzēpar kvalitatīvas un ilgtspējīgas dzīvesvides veidošanu, pilsētas transformācijas un attīstības modeli, īpašu uzmanību pievēršot ilgtspējīgai mobilitātei, vides, sociālajiem un publiskās ārtelpas jautājumiem. 

Projekta partneri iepazīstināti ar labās prakses projektu piemēriem  Lugo un Pontebedrā – LIFE programmas projektu Lugo LIFE Lugo + Biodinámico  multiekoloģiskas apkaimes plānošanai un attīstībai, izmantojot vietējo koksni kā būvniecības materiālu. Tāpat tika sniegta informācija par Muramiñae projektu. Tas ir Lugo pilsētas domes un Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansēts projekts, kas veltīts ilgtspējīgas pilsētas attīstības veicināšanai, tai skaitā UNESCO Pasaules mantojuma (Romas impērijas laika mūra) iekļaušanai kopējā pilsētas stratēģijā, padarot Lugo par zaļu, ilgtspējīgu, iekļaujošu un  laikmetīgu pilsētu.

Savukārt Pontebedras pilsētas dome dalījās pieredzē par īpaši veiksmīgas stratēģijas īstenošanu, veicinot pievilcīgu un pieejamu mājokļu attīstību pilsētas teritorijā un attīstot ilgtspējīgu un iedzīvotājiem ērtu pilsētvides modeli. Vizītes laikā Pontebedras pilsētas mērs Migels Ankso Fernandess Loress (Miguel Anxo Fernández Lores vēstīja par to, kā 10 gadu laikā veikto pilsētvides uzlabojumu rezultātāCO2 emisijas pilsētas centrā ir samazinājušās par 70% un iedzīvotāju skaits Pontebedras centrā katru gadu arvien pieaug. 

Līdz šim EURE projektā ir notikuši divi starptautiski semināri un pieredzes apmaiņas vizītes klātienē Francijā un Itālijā, kā arī čehu, poļu un rumāņu projekta partneru organizēti tiešsaistes starptautiskie semināri. Nākamā partneru tikšanās norisināsies 2022. gada februārī Kiprā, bet noslēdzošā tikšanās tiek plānota Rīgā 2022. gada maijā. Tajā Rīgas valstspilsētas pārstāvji dalīsies ar savu pieredzi integrētu pilsētvides projektu īstenošanā. Plašāka informācija par projektu pieejama šeit.