Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pastāsti man savu stāstu… par sadarbību, izglītību un stāstu, kas gāžas virsū

Foto: pexels.com

17. decembrī Ogres Centrālajā bibliotēkā un tiešsaistē norisinājās starptautiskais attīstības sadarbības un izglītības seminārs “Pastāsti man savu stāstu…”, kura ierakstu var noskatīties Latvijas Pašvaldību savienības YouTube kanālā.

“Jo vairāk sadarbības partneru iesaistās pasākumā, jo katram pasākumam ir lielāka pievienotā vērtība, kas nākotnē noteikti dod daudz plašāku skatu uz kādu problēmu un daudz labāku risinājumu, kā mums strādāt, domāt un dzīvot,” semināru atklājot, norādīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis, Eiropas Reģionu komitejas Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences  (CORLEAP) Biroja loceklis Gints Kaminskis.

Runājot par sadarbības partneriem, Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības politikas nodaļas vadītāja Madara Siliņa uzsvēra, ka Latvijas Pašvaldību savienība ir ilglaicīgs Ārlietu ministrijas partneris attīstības sadarbības un globālās izglītības projektos: “Arī pašvaldības un decentralizācija ir svarīgi labas pārvaldības un attīstības sadarbības mērķi. Tikko noslēdzies arī Austrumu partnerības Samits, kas apstiprināja Eiropas Savienības atbalstu stabilitātei, labklājībai un reformām Austrumu partnerības reģionā un kopīgiem darbiem šo mērķu un globālo reģionālo izaicinājumu sasniegšanā. Man liels prieks, ka Samita deklarācija arī spilgti atzīmēja pašvaldību un CORLEAP nozīmi, piemēram, iestājoties par attīstību arī ārpus galvaspilsētām, kā arī atzīmēja klimata pārmaiņu nozīmi, par ko jūs arī šodien runāsiet.”

Ārlietu ministrijas pārstāve vienlaikus atklāja, ka kā viena no prioritātēm Samita deklarācijā minēta iekļaujoša pārvaldība un pilsoniskās sabiedrības iesaiste, un šajā jomā Latvijas pašvaldības aktīvi strādā. Praktiski Latvijas atbalsts šo mērķu īstenošanai tiek sniegts caur attīstības sadarbības instrumentiem – Austrumu partnerības valstīm Gruzijai, Ukrainai un Moldovai, kā arī Centrālāzijas reģiona valstīm, piemēram, Kirgīzijai, - lai uzlabotu šo valstu ekonomisko, politisko un iedzīvotāju labklājību. “2022. gadā ievērojami pieaugs attīstības sadarbības budžets, un šie papildu resursi ļaus daudz plašāk īstenot Latvijas attīstības sadarbības politiku. Projektu pieteikumus plānojam izsludināt jau gada sākumā,” tā Siliņa, vienlaikus uzsverot, ka pašvaldību ikdienas sadarbība ir labs pirmais solis, lai sāktu arī attīstības sadarbības projektus lielākā mērogā.

Seminārā par gaidāmajām finansējuma iespējām attīstības izglītības projektiem 2022. gadā DEAR programmas ietvaros pastāstīja arī PLATFORMA projekta koordinatore attīstības izglītības un izpratnes veicināšanas jomā Lur Fernandez Salinas. Pavasarī gaidāmais projektu pieteikumu konkurss tiks publicēts Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē, un sagaidāms, ka atbalstāmās aktivitātes būs trijās jomās: izpratnes veicināšana un neformālā mācīšanās, formālā un neformālā izglītība, kā arī atbalsta pasākumi.

Lai raisītu idejas jaunām projektu aktivitātēm, ar saviem īstenotajiem pasākumiem klimata, ekotūrisma, sociālās uzņēmējdarbības un izglītības jomās dalījās pārstāvji no Ogres novada domes, Francijas, Nīderlandes, Slovēnijas un Dānijas. Tāpat seminārs bija arī iespēja iepazīties ar jauno Eiropas Komisijas iniciatīvu “Izglītība klimatam”, kuras platformā ikviens, kas darbojas izglītības jomā un kuru interesē iespēja izglītot par klimata jautājumiem, varēs gan atrast domu biedrus, gan arī kopīgas aktivitāšu un projektu idejas.

Savukārt, lai raisītu radošu stāstu veidošanu un stāstīšanu, ar savām pārdomām par stāstu nozīmi seminārā dalījās latviešu rakstniece grāmatu “Dzīves svinēšana”, “Dzīves stāsti” un daudzu citu autore Nora Ikstena: “Es atceros Imanta Ziedoņa stāstu, kad mēs rakstījām “Nenoteiktā bija”. Viņš man teica, ka viņš iet pa lauku ceļu, ir vasara, mati plivinās un viņam nāk pretī stāsts, burtiski gāžas virsū, un viņš to stāstu palaiž. Un es toreiz nesapratu, kā tas var būt, ka tev gāžas virsū stāsts, bet tu to stāstu palaid. Tā ir tāda nejaušība. Manā dzīvē tas ir noticis daudz, un esmu par to pateicīga, ka man tik daudz stāstu ir nākuši pretī un es esmu saņēmusies un tos pierakstījusi.”

Pasākumu rīkoja Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Ogres novada domi un PLATFORMU. Tajā rādītās prezentācijas atradīsiet raksta noslēgumā.

Darba kārtība "Pastāsti man savu stāstu..."
Ogres novads. Sociālā uzņēmējdarbība.
Georgia. Green tourism.
Bridge 47
Culpeer4change
DEAR. Platforma
Education for Climate