Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Monitoringa komitejas sēdē pieņem ziņojuma projektu par situāciju Latvijā vietējās demokrātijas nozarē

2. jūlijā Tbilisi (Gruzija) notika Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komitejas sēde, kurā no Latvijas delegāciju pārstāv Latvijas Pašvaldību savienības (LPS)  priekšsēdis Gints Kaminskis.

Šajā Monitoringa komitejas sēdē pieņēma ziņojuma provizorisko projektu par situāciju Latvijā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ievērošanu. LPS priekšsēdis G. Kaminskis savas uzrunas sākumā pateicās visiem Kongresa ekspertiem un ziņotājiem par ieguldīto darbu Latvijas ziņojuma veidošanā, vienlaicīgi arī vietējās demokrātijas stiprināšanā Eiropā.

Kā iepriekš ziņots, šī gada februārī Latvijā ieradās kongresa Monitoringa komitejas eksperti, lai detalizēti vērtētu situāciju ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ievērošanu un ieviešanu Latvijā. Savukārt, EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa rudens plenārsesijas laikā šī gada oktobrī Strasbūrā tiks pieņemta gala versija Monitoringa ziņojumam par situāciju Latvijā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ievērošanu un ieviešanu.

Vēl sēdē skatīja arī Somijas un Islandes ziņojumu projektus par Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ievērošanu vietējās demokrātijas attīstības procesos. Skatīja jautājumu par vietējo un reģionālo pašvaldību vēlēšanu novērošanu Turcijā un Rumānijā. Monitoringa komitejas locekļi diskutēja  par vardarbības apkarošanu pret vietējiem un reģionālajiem vēlētajiem pārstāvjiem Eiropā. Kā arī sēdes noslēgumā diskutēja par cilvēktiesību un tiesiskuma ievērošanu vietējā un reģionālā līmenī. Kā ierasts katrā Monitoringa komitejas sēdē tiek ziņots arī par aktuālo situāciju Ukrainas pašvaldībās karadarbības kontekstā.

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongress (The Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe (CLRAE)) ir viena no Eiropas Padomes (EP) institūcijām. Galvenie uzdevumi ir dot iespēju pašvaldību politiķiem diskutēt par kopīgām problēmām, apspriest pieredzi un izteikt priekšlikumus valdībām; pārstāvēt Eiropas vietējo un reģionālo pašvaldību viedokli Eiropas Padomē; būt padomdevējam Ministru komitejai un Parlamentārajai asamblejai par visiem Eiropas vietējās un reģionālas politikas aspektiem; sadarboties ar pašvaldību nacionālajām un starptautiskajām organizācijām; organizēt pasākumus, lai iesaistītu pēc iespējas lielāku iedzīvotāju daļu demokrātijas veidošanas procesos; gatavot ziņojumus par Eiropas Vietējo pašvaldību hartas principu ieviešanu EP dalībvalstīs.