Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS aicina Finanšu ministriju un valdību plašāk diskutēt par veselības nodokļa iespējamo finansēšanu

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un finanšu ministram Jānim Reiram par publiski izskanējušo priekšlikumu novirzīt daļu no pašvaldībām piekrītošajiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem veselības aprūpes sistēmai.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, vērtējot Finanšu ministrijas priekšlikumu pašvaldībām piekrītošā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus novirzīt veselības aprūpes sistēmai, norāda, ka šis jautājums ir jāizdiskutē ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, tajā skaitā LPS un pašvaldībām. “Tā kā šis priekšlikums skar pašvaldību budžetus, valdībai ieņēmumu samazināšanas gadījumā būtu jāparedz kompensācijas mehānisms pašvaldībām. LPS neatbalsta ieceri novirzīt veselības budžetam divus procentus no pašvaldībām piekrītošajiem IIN ieņēmumiem, tādējādi samazinot pašvaldību budžetos ieskaitāmo nodokļa daļu,” skaidro G. Kaminskis.

Finanšu ministrija iecerējusi nākamgad ieviest t. s. veselības nodokli, ko veidotu 1 procentpunkts no darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes (jau šobrīd tiek novirzīts veselības apdrošināšanai), 2 procentpunkti no solidaritātes nodokļa likmes un atskaitījums 2% apmērā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pašvaldību sadaļas.

Ņemot vērā, ka šim priekšlikumam ir būtiski negatīva fiskāla ietekme uz pašvaldību budžeta ieņēmumiem un pašvaldību rīcībā nav detalizētākas informācijas par priekšlikuma saturu un politiskajām diskusijām par papildu finansējuma piesaisti veselības aprūpes sistēmai, Latvijas Pašvaldību savienība lūdz sniegt plašāku skaidrojumu par priekšlikuma būtību un pamatojumu tieši pašvaldībām piekrītošās IIN ieņēmumu daļas novirzīšanai veselības aprūpes sistēmas finansēšanai, fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetu kopumā un katras pašvaldības budžetu un paredzētajiem ieņēmumu samazinājuma kompensācijas mehānismiem pašvaldībām, kā arī aicina diskusijās par veselības nodokļa ieviešanu iesaistīt Pašvaldību savienību.

LPS uzskata, ka jautājums par veselības nodokli ir jāskata kompleksi kopā ar pārējām plānotajām izmaiņām nodokļu sistēmā.

Zemāk LPS nosūtītā vēstule Ministru prezidentam un finanšu ministram.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

LPS vēstule Ministru prezidentam un finanšu ministram