Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēdē pārrunāta garantētā minimālā ienākuma līmeņa celšana

4. augustā Latvijas Pašvaldību savienības Valde tikās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču, lai pārrunātu Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto piedāvājumu Satversmes tiesas sprieduma izpildei par garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeni un apspriestu trūcīgas personas ienākumu līmeni un mājokļa izdevumu pabalsta aprēķināšanu.

Valdes sēdē ministre informēja par diviem piedāvātajiem variantiem GMI līmeņa un trūcīgas personas ienākumu līmeņa celšanai, kas izstrādāti pēc konkrētas relatīvās metodes, ņemot vērā iedzīvotāju ienākumu līmeni un sociālekonomisko situāciju valstī.

Ņemot vērā aprēķinus, kā pirmais variants tiek piedāvāts GMI palielināt līdz 109 eiro un trūcīgas personas ienākumu līmeni noteikt 218 eiro apmērā. Otrs variants paredz GMI celt līdz 164 eiro un noteikt vienādu trūcīgo un maznodrošināto personu ienākumu līmeni – 270 eiro apmērā. LM definē, ka GMI pabalstā iekļauti izdevumi par pārtiku un apģērbu, savukārt dzīvokļa pabalsts paredz mājokļa nodrošināšanas izdevumu segšanu, tādējādi GMI celšana ir kontekstā ar vienotas mājokļa pabalsta sistēmas ieviešanu. Kopumā pirmā varianta īstenošanai nākamajam gadam papildus nepieciešami 25 milj. eiro, bet otrajam variantam – 40 milj. eiro.

Diskusiju rezultātā LPS Valde atbalstīja kopīga darba turpināšanu pie Satversmes tiesas sprieduma izpildes un LM izstrādāto priekšlikumu virzīšanu turpmākai apspriešanai valdībā un Saeimā, kā reālāko iespējamo akcentējot pirmo variantu. LPS Valde uzsvēra arī nepieciešamību aktīvi iesaistīt pašvaldības likumdošanas izmaiņu izstrādē, lai tās sniegtu savu palīdzību kvalitatīvu dokumentu izveidē. Tāpat jāturpina diskusijas par iespējamā valsts līdzfinansējuma nodrošināšanu GMI un dzīvokļa pabalsta izmaksai situācijā, ja  pašvaldībām strauji krītas ieņēmumi vai palielinās GMI līmeņa pieprasījumu skaits.

Vienlaikus LPS Valde uzsver, ka LM piedāvājums Satversmes tiesas sprieduma izpildei ir jāskata ciešā kontekstā ar kompleksiem risinājumiem nabadzības mazināšanā valstī, akcentējot ekonomiskās situācijas uzlabošanu un sekmēšanu, darbvietu radīšanu un cilvēku iesaisti līdzdarbībā, sekmējot nodarbinātību valstī un pašvaldībās. Pabalstu izmaksai ir jābūt mērķētai, lai to saņemtu tā sabiedrības daļa, kura tiešām nevar sev nodrošināt iztikas līdzekļus.

Plānotās izmaiņas likumdošanā virzīs apstiprināšanai valdībā līdz augusta beigām, un paredzēts šo jautājumu iekļaut arī gaidāmajās sarunās par nākamā gada valsts budžetu. Liela daļa pašvaldību jau ir sniegušas komentārus un priekšlikumus par piedāvātajiem variantiem.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu pašreizējais GMI līmenis no nākamā gada 1. janvāra vairs nebūs spēkā, tāpēc jārod risinājums, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam nodrošinātu iztikas līdzekļus un cilvēka cienīgu dzīvi.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos