Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pārmaiņu laikā vērtē rezultātus un nākotni bērnu tiesību aizsardzības jomā

Foto: Tieslietu ministrija

24. septembrī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis piedalījās Tieslietu ministrijas (TM) rīkotajā augsta līmeņa forumā “Pārmaiņu laiks bērnu tiesību aizsardzībā: kā sasniegt rezultātus?”. Pasākuma mērķis bija novērtēt paveikto un iezīmēt nākamos soļus valsts pašvaldību un nevalstisko organizāciju turpmākajā sadarbībā bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Forumā piedalījās Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja Irēna Kucina, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, labklājības ministre Ramona Petraviča, valsts kontroliere Elita Krūmiņa, tiesībsargs Juris Jansons, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas Valdes priekšsēdētāja Aurika Zīvere u. c.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzrunā “Bērns centrā. Vai realitāte?” akcentēja situāciju bērnu tiesību aizsardzības jomā pašvaldībās un sniedza priekšlikumus turpmākajam darbam. Viņš uzsvēra, ka pārmaiņas bērnu tiesību aizsardzībā notiek un tās ir nepieciešamas, tomēr svarīgs ir profesionāli vadīts pārmaiņu process, kam jābūt stratēģiskam un ar skaidru plānu visām iesaistītajām pusēm. Vienlīdz svarīga šajā pārmaiņu procesā ir komunikācija, kā arī vienota izpratne par sasniedzamajiem mērķiem. Kopīgi ar jomā iesaistītajām institūcijām jāstiprina vienota atbalsta sistēma pozitīvai bērnu sociālemocionālai attīstībai un psihisko traucējumu veidošanās risku mazināšanai nākotnē.

Kā uzsvēra G. Kaminskis, mēs visi esam vienisprātis, ka bērnam jābūt centrā un visu institūciju, nevalstisko organizāciju darbam, sadarbībai un īstenotajam procesam ir jābūt kopīgi vērstam tieši uz bērna vajadzībām un interesēm. Viens no svarīgākajiem aspektiem ir prevencija, kas nozīmē universālo pakalpojumu attīstīšanu, agrīnu problēmu identificēšanu un atbalsta sniegšanu, ģimenes ārstu lomas stiprināšanu, pedagogu izglītošanu, konsultatīvo atbalstu, iekļaujošu izglītību u. c.

Tomēr, lai to panāktu, jāstiprina bērnu tiesību aizsardzības institūciju kapacitāte un resursi. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) varētu būt centrālā bērnu tiesību aizsardzības iestāde, kurai ir šīs funkcijas, personāla piesaiste, atbilstošs kvalifikācijas līmenis, resursi iestādes attīstībai. Tāpat jāsniedz mērķtiecīgs atbalsts bāriņtiesām, nodrošinot apmācības, supervīzijas un metodisko atbalstu, piesaistot ES struktūrfondu līdzekļus, palielinot atalgojumu utt. Vienlaikus vajadzīga mērķtiecīga un plānota publiskā komunikācija institūciju prestiža paaugstināšanai, tajā skaitā, lai vairotu uzticēšanos bāriņtiesām. Savukārt sociālajos dienestos stiprināms darbs ar ģimenēm, nepieciešamas apmācības, supervīzijas, atalgojums. Par priekšlikumu pašvaldības iestādi veidot pēc būtības kā centrālās iestādes teritoriālo  struktūrvienību, nosakot funkcionālo padotību, vienlaikus saglabājot šo funkciju pašvaldības autonomajā kompetencē, jāturpina diskusijas.

Attiecībā par bāriņtiesām zināms, ka ziņojumā “Par bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveidi” paredzēts bāriņtiesām kļūt par bērnu tiesību aizsardzības dienestu. G. Kaminskis savā uzrunā pasākuma dalībniekiem uzsvēra, ka nepieciešams veikt pilnu bāriņtiesu funkciju auditu, tajā skaitā atsevišķas funkcijas nododot tieslietu sistēmai, piemēram, mantojuma aizgādņu uzraudzību pilnībā, vai koncentrējot VBTAI nepilngadīgo Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzību ārvalstīs. Vienlaikus svarīgi apzināt dažādo praksi bāriņtiesu darba organizācijā, vērtējot pozitīvos risinājumus nākotnes modeļa plānošanā, teiksim, samērojot attālumu līdz klientam. Veicot funkciju analīzi, svarīgi nepasliktināt pakalpojumu pieejamību ikvienam iedzīvotājam, piemēram, saglabāt pilnvaru sagatavošanu un apliecināšanu pašvaldību kompetencē teritorijās, kur notārs nav pieejams.

Noslēgumā LPS priekšsēdis akcentēja, ka pats svarīgākais jau šodien ir visiem kopā mainīt domāšanu un uzticēties saviem cilvēkiem, darbiniekiem un bērnu tiesību aizsardzībā iesaistītajām institūcijām. Tieši sekmīga sadarbība un informācijas apmaiņa dos vēlamo rezultātu kopīgam darbam bērnu labā.

Pasākuma noslēgumā TM pauda viedokli, ka vēlas mainīt līdzšinējo politiku bērnu tiesību aizsardzības jomā no bērnu sodīšanas par likuma pārkāpšanu uz savlaicīgu atbalsta sniegšanu, lai jau agrīni novērstu prettiesisku uzvedību.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja