Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Prezentē jaunu eksperimentālo statistiku un interaktīvo karti efektīvākam darbam ar datiem

24. septembrī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) seminārā eksperti prezentēja jaunu eksperimentālo statistiku, kas turpmāk būs noderīga dažādiem datu lietotājiem – pašvaldībām, valsts pārvaldei, ekonomistiem u. c.

Latvijas Pašvaldību savienības sistēmu analītiķis Jānis Upenieks pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar teritoriālās statistikas izmantošanas pieredzi pašvaldību darbā, prezentējot īpaši izstrādātu interaktīvo karti un papildu aprēķinus, lai vizuāli ērtāk būtu pieejami un aplūkojami dati.

LPS izstrādātā interaktīvā karte interesentiem pieejama šeit: https://arcg.is/0XWS9S.

Kartes lietošanas iespējas aprakstītas šeit.

Kartogrāfiskajā materiālā izmantoti CSP un citi dati. Tas ir unikāls materiāls efektīvam un mērķtiecīgam darbam ar datiem. Kā uzsvēra J. Upenieks, interaktīvajā kartē pieejama informācija par iedzīvotāju skaitu, iedzīvotāju īpatsvaru dažādās vecuma grupās, iedzīvotāju skaita izmaiņām dažādos laika posmos, sieviešu un vīriešu īpatsvaru dažādos gados u. c.

Strādājot ar karti, iespējams mainīt mērogu, meklēt visas iespējamās administratīvi teritoriālās vienības pēc frāzes, pietuvināt kartē un parādīt datus, nomainīt fona karti. Savukārt ar filtra palīdzību var atlasīt konkrētas teritoriālās vienības – ciemus, pagastus, pašvaldību pilsētas, kā arī atlasīt vairākas vienības, piemēram, pagastus un novadu pilsētas. Karte satur ierakstus par 2178 objektiem – ciemiem, Rīgas apkaimēm, pagastiem, novadu pilsētām, novadiem, republikas nozīmes pilsētām. Ar karti iespējams dalīties sociālajos tīklos vai integrēt to mājaslapā, izdrukāt utt.

Savukārt CSP seminārā pirmo reizi demonstrēja rīku, kas ļauj izvērtēt iedzīvotāju kustību un uzņēmumu un cilvēku radīto pievienoto vērtību dažādās teritorijās. Šis jaunais rīks sniegs atbalstu ekonomisko rādītāju analīzei pēc iedzīvotāja dzīvesvietas vai darba vietas. Ar tā palīdzību varēs analizēt teritorijā dzīvojošo darba vietu ģeotelpisko novietojumu un teritorijā notiekošās ekonomiskās aktivitātes – noskaidrot svarīgākās nozares, kurās strādā teritorijas uzņēmumi vai teritorijā dzīvojošie.

Semināra ieraksts ir pieejams šeit: https://www.csb.gov.lv/lv/statistika/statistikas-temas/iedzivotaji/teritoriala-eksperimentala/teritoriala-statistika-un-izmantosana.

Jaunais statistikas portāls (testa režīms): https://stat.gov.lv/lv.

Jaunais ģeoportāls ar datu attēlojumu kartēs (testa režīms): https://geo.stat.gov.lv/stage2/.

Migrācijas analīzes rīks, kur pagastu līmenī var apskatīt, cik no turienes aizdevušies un cik tur iebraukuši, arī pašvaldību līmenī: https://migracija.csb.gov.lv/.

Ģeoportāls ar datiem par nodarbināto radīto pievienoto vērtību, nodarbināto skaitu un nodarbināto saražotās produkcijas vērtība: https://tea.csb.gov.lv/lv/landing.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja