Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Domes sēdē izskatīs MK un LPS vienošanās un domstarpību protokolu

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Domes sēdē pirmdien, 11.oktobrī, tiks izskatīts Ministru kabineta un LPS 2022.gada un vidējā termiņa vienošanās un domstarpību protokols.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, Domes sēde norisināsies attālinātā formātā, MS Teams platformā. Sēdē piedalīsies arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs.

Sēdes sākums: plkst.15.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķins 2022.gadam pieejams:

•            LPS mājaslapā

•            Finanšu ministrijas mājaslapā.

29.septembrī noslēdzās LPS un Finanšu ministrijas sarunu cikls par 2022.gada budžetu, un šajā procesā ir panāktas panāktas pašvaldībām un iedzīvotājiem būtiskas vienošanās. Svarīgākās vienošanās ir saistītas ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu garantijām, valsts budžeta finansējumu pašvaldību investīciju programmai, papildu atbalstu pašvaldībām ar zemākajiem izlīdzinātajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, kā arī valsts budžeta līdzfinansējumu pašvaldībām garantētā minimālā ienākuma un mājokļa pabalstu izmaksai iedzīvotājiem.

Sarunās par vairākiem jautājumiem puses turpināja uzturēt atšķirīgus viedokļus, tāpēc sarunas par tiem turpinās gan līdz LPS Domes sēdei, gan arī laikā, kad valsts budžeta likumprojekts tiks izskatīts Saeimā. Svarīgākie jautājumi, kur patlaban ir atšķirīgi viedokļi, ir vietējo autoceļu attīstība, finansējums tiltu un pārvadu uzlabošanai, finansējums reģionālo biznesa inkubatoru darbībai, kā arī “pēdējās jūdzes” pieslēgums pašvaldību izglītības iestādēm.

Neskatoties uz plānoto 3% pieaugumu pašvaldību budžetā, tām joprojām ir daudz papildu izdevumu un nepieciešams finansējums, lai nodrošinātu savu ikdienas tiešo funkciju pildīšanu, tai skaitā pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem. Pašvaldībām nepieciešams arī finansējums energoresursu izmaksu kompensēšanai, pašvaldību iestāžu izdevumu kompensēšanai, kas arīdzan saistīta ar energoresursu tarifu pieaugumu, kā arī papildu izdevumus rada būvniecības izmaksu sadārdzinājums un izdevumi par skolēnu pārvadājumiem.