Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un IeM ikgadējās sarunās vienojas par pašvaldībām būtiskiem jautājumiem drošības jomā

Šī gada 14.jūnijā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Iekšlietu ministrijas (IeM) ikgadējās sarunās vienojās un diskutēja par pašvaldību policijas, infrastruktūras attīstības, pakalpojumu pieejamības, civilās aizsardzības u.c. jautājumiem.

Sarunas vadīja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, kā arī tajās piedalījās pašvaldību vadītāji, IeM, LPS un pašvaldību pārstāvji.

Sarunās M.Kučinskis informēja klātesošos par IeM prioritārajiem pasākumiem 2024.-2026. gadam iekšējās drošības nodrošināšanai. Viņš akcentēja, ka vēl šogad svarīgākās prioritātes nozarē ir amatpersonu ar dienesta pakāpēm atalgojuma palielināšana, ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegāde, Austrumu robežas infrastruktūras izveide, Katastrofu pārvaldības centru izveide un jaunas telpas Valsts policijai Rīgā.

Savukārt līdz 2026.gadam plānots īstenot tādas izvirzītās prioritātes kā amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm atalgojuma palielināšana, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības palielināšana, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) struktūrvienību dzīvības glābšanas spēju stiprināšana, finansējuma iekšējās drošības akadēmijas konsorcija darbībai, kā arī dienestu pienākumu veikšanai nepieciešamo jaunā parauga ikdienas formas tērpu nodrošināšana.

Jautājumā par pašvaldību policijas kā autonomās funkcijas īstenošanu no nākamā gada 1.janvāra (Pašvaldību likums), iespējamo, nepieciešamo atbalstu un papildu uzdevumiem puses saglabāja atšķirīgus viedokļus. LPS un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ikgadējās sarunās jau panākta vienošanās par nepieciešamību veikt izmaiņas Pašvaldību likumā, lai pagarinātu jauno obligāto funkciju, tai skaitā, pašvaldību policijas ieviešanas termiņu. Tāpēc arī šīs dienas sarunās, ņemot vērā virkni neskaidro jautājumu, puses vienojās rīkot kopīgu diskusiju ar VARAM un IeM, lai runātu par nepieciešamo atbalstu pašvaldībām šādu dienestu izveides potenciālo izmaksu apzināšanā un novērtēšanā, kā arī kopējo resursu izmantošanas plānošanā. Tāpat minētajās pārrunās izvērtētu, cik liela kapacitāte ir nepieciešama plānošanas reģionā, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā iesaistot Valsts policijas un pašvaldības policijas resursus.

Vienlaikus pasākuma laikā klātesošie pieņēma zināšanai izstrādātās vadlīnijas pašvaldību policijas darbam, vienlaikus uzsverot to ieteikuma raksturu un turpinot darbu, lai nodrošinātu nepieciešamo valsts atbalstu vadlīniju ieviešanā, kā arī pēc nepieciešamības tās precizētu, kā arī papildinātu ar labās prakses piemēriem.

Turpinājumā IeM informēja klātesošos par sniegto atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā izmaiņām Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Sarunās vienojās par pašvaldību savstarpējo sadarbību izmitināšanas un sociālās integrācijas jautājumos, IeM pauda gatavību nodrošināt nepieciešamo platformu šādas sadarbības stiprināšanai.

Jautājumā par VUGD darbības nodrošināšanu reģionos puses bija vienisprātis par nepieciešamo atbalstu IeM prioritārajiem pasākumiem, lai no 2024.gada  nodrošinātu pilnvērtīgu un patstāvīgu VUGD struktūrvienību darbību. Šobrīd joprojām būtiska ir tieši cilvēkresursu piesaiste. LPS minēto IeM prioritāti iekļaus arī 2023.gada LPS un Ministru kabineta Vienošanās – domstarpību protokolā.

Visbeidzot sēdes dalībnieki uzklausīja  Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju par iestādes darbu un pakalpojumu pieejamības uzlabošanu reģionos. Situācija esot būtiski uzlabojusies salīdzinot ar pagājušo gadu. Puses ir vienisprātis, ka nepieciešams arī turpmāk atbalstīt pārvaldes un pašvaldību ciešāku sadarbību, nodrošinot pakalpojumu pieejamību un resursu lietderīgu izmantošanu.

Sarunu noslēgumā norisinājās diskusija par iespējamiem risinājumiem civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas pilnveidošanai. Puses vienojās, ka IeM kopā ar Aizsardzības ministriju līdz šī gada 1.novembrim organizēs diskusiju  par pašvaldību vietu un lomu visaptverošas valsts aizsardzības sistēmā un civilās aizsardzības plānošanu pašvaldības. Joprojām ir aktuāls jautājums par situāciju ar patvertnēm un iespējamiem risinājumiem.

Māris Kučinskis: IeM prioritātes 2024.-2026.gadam
Pašvaldību policija
Par Ukrainas civiliedzīvotājiem
Infrastruktūras attīstības projektu īstenošana iekšlietu nozarē un VUGD darbības nodrošināšana reģionos
PMLP pakalpojumu pieejamības uzlabošana reģionos