Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Mazsalacā notiks ieceres “Transports pēc pieprasījuma” atklāšanas pasākums

Mazsalacas novada pašvaldība un Alūksnes novada pašvaldība piekritušas būt pirmās pilotteritorijas Vidzemē vēl samērā mazpazīstama pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” izmēģināšanai Latvijā.

4. martā Vidzemes plānošanas reģiona projekta “MAMBA” komanda dosies uz Mazsalacas novadu, kur tiksies ar vietējiem iedzīvotājiem – potenciālajiem pakalpojuma lietotājiem. Ieceres atklāšanas pasākums uzskatāms par pirmo oficiālo idejas nodošanu iedzīvotāju vērtēšanai, tiks uzklausītas vietējo iedzīvotāju domas par to, vai plānotais pakalpojums atbilst vietējās kopienas vajadzībām un pārvietošanās paradumiem.

Tikšanās ar Mazsalacas novada iedzīvotājiem notiks 4. martā plkst. 10 Mazsalacas bibliotēkā, plkst. 13 – Ramatas Kultūras centrā, plkst. 15 – Sēļu muižā.

Šobrīd iecerēts, ka “transports pēc pieprasījuma” tiks organizēts visā Mazsalacas novada teritorijā. Brauciena mērķi būs dažādi – lai apmeklētu novada pašvaldību, ārstniecības iestādes, veikalu, kapus, tirgu, bankomātu, aptieku, baznīcu, frizieri u.c. vietas, kas atrodas novada teritorijā. Tāpat iedzīvotāji pakalpojumu varēs izsaukt, lai dotos uz Mazsalacas centru, piemēram, lai turpinātu ceļu ar ierasto satiksmes autobusu uz Rīgu, Valmieru, Rūjienu un citām vietām. Pakalpojumu varēs izmantot, lai novadā nokļūtu arī uz kultūras pasākumiem, kas sākas ārpus ierastā darba laika. Iedzīvotājiem būs jāievēro vairāki nosacījumi: pakalpojums jāpiesaka pa tālruni vismaz 24 stundas iepriekš, kā arī pakalpojumu nevarēs izmantot laikā, kad brauciens iespējams ar sabiedrisko transportu.

Par pakalpojumu iedzīvotājiem būs jāmaksā, taču plānots, ka cena par braucienu būs samērīga.

Lai koordinētu “transporta pēc pieprasījuma” braucienus, Vidzemes plānošanas reģionā tiks izveidots mobilitātes centrs. Tā darbinieks atbildēs par zvanu pieņemšanu un braucienu koordinēšanu.

Pakalpojuma testēšana noritēs apmēram gadu, braucienus plānots uzsākt vasaras sākumā.

Veiksmīga rezultāta gadījumā šādu pakalpojumu varētu ieviest arī citās Vidzemes teritorijās, kur sabiedriskais transports kursē reti vai nekursē nemaz.

Otra pilotteritorija, kurā tiks testēts pakalpojums “transports pēc pieprasījuma”, būs atsevišķu Alūksnes novada pagastu teritorijas, taču tur braucieni tiks organizēti atšķirīgi. Šāda pieeja izvēlēta, lai vienlaicīgi varētu testēt divu veidu pakalpojuma modeļus un secinātu, kurš no tiem ir piemērotākais Vidzemes situācijai.

“Transporta pēc pieprasījuma” izmēģinājumi Mazsalacas un Alūksnes novadā tiek īstenoti INTERREG Baltijas jūras reģiona projektā “MAMBA”.

Projektu “MAMBA” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas INTERREG Baltijas jūras reģiona (BJR) programmā 2014.–2020. gadam ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projektu “MAMBA” īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola un Autotransporta direkcija.

Papildu jautājumiem: Līga Puriņa-Purīte, projekta “MAMBA” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, mob. t. 29214024, liga.pp@vidzeme.lv.

Sagatavojusi Anita Āboliņa,

Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja