Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Šovasar Ventspilī uzziedēs krāšņas ziedu kompozīcijas

Ventspilī krāšņo tulpju burvību aizstājuši vasaras ziedu stādījumi. Tieši šajā sezonā ziedu krāšņums ir manāms teju visā pilsētā, par ko priecājas ne tikai ventspilnieki, bet arī pilsētas viesi, kuri ik gadu izvēlas ceļot tieši uz Ventspili, lai smeltos idejas un priecātos par ventspilnieku radīto ziedu valstību.

Šovasar Ventspils puķu dobes bagātīgi rotās 58 060 vasaras puķes, savukārt 185 iekaramajos ziedu traukos un uz barjerām izvietotajās 264 ziedu kastēs kopā uzziedēs 3576 puķes. Pirmās vasaras ziedu kompozīcijas ieguvušas pilsētas desmit ziedu skulptūras jeb figurālās puķu dobes (topiāriji), kurās šogad iestādīti ap 26 040 dažādu šķirņu stādi – dažādu krāsu leduspuķes, pelēkās krustaines, oranžās un dzeltenās samtenes, baltās lobulārijas, tumši sarkanās iresīnes, gaiši zaļie sedumi u.c. Kopumā šajā vasarā Ventspils figurālās dobes, puķu dobes un ziedu trauki tiks rotāti ar 84 730 viengadīgiem ziedu stādiem.

Sarkanmuižas pļavā mītošajai četrus metrus augstajai figurālajai skulptūrai “Ziedu gotiņa” šajā pavasarī tika veikti rekonstrukcijas darbi, un šovasar tā no jauna uzzied visā savā krāšņumā. Gotiņas tērpu rotā vairāk nekā 8700 viengadīgo puķu – ložņu cekuliņš, leduspuķes, samtenes un sedumi dažādās krāsās – sarkaniem, oranžiem un zaļiem ziediem, savukārt gotiņas priekšpusi rotās sarkani un balti ziedi, tādējādi veidojot Latvijas karoga nacionālās krāsas.

Savukārt ventspilnieku un pilsētas viesu iecienīto Lielā laukuma ziedu un apstādījumu dobes iegūs ainavisku dizainu, apstādījumu vietās ierīkojot vairāk nekā 7300 dekoratīvo stādu krūmiņus un ziedus. Rombveida stilā tiks iestādīti dažādi Tunbergas bārbeļu šķirņu stādījumi, piemēram, 'Atropurpurea', 'Golden Ring', 'Harlequin', 'Red Chief', kā arī koši zaļās galotņu pahisandras 'Green Carpet', tā iegūstot skaistu un sakoptu ainavu pašā pilsētas sirdī. Šobrīd Lielajā laukumā aug aptuveni 260 dažādas dekoratīvās koku un krūmāju sugas, tādējādi saglabājot dabas ainavu pilsētas centrā.

Kā jau katru gadu, arī 39 ziedu piramīdas no pavasara atraitnīšu tērpa pārtop par košām piramīdām, kurās kopā iestādītas 8048 vasaras puķes – begonijas, balzamīnes, kalibrahojas, lauvmutītes, akmenssēkles, pelargonijas un samtenes.

Pilsētas puķu rotu papildina arī 185 iekārtie puķu trauki, kas izvietoti Pārventas centrā, Raiņa, Jūras un Ģertrūdes ielas krustojumos, Andreja ielā, Lielajā prospektā un daudz kur citur pilsētas ielās. Šajos iekārtajos puķu traukos samanāmi pavisam 1562 dažādu šķirņu ziedi – begonijas, petūnijas, dihondras, scevolas, kalibrahojas u.c.

Visus stādīšanas darbus un vietas koordinē pašvaldības iestādes “Komunālā pārvalde” pilsētas galvenā dārzniece Zane Makrecka. Stādīšanu plānots pabeigt līdz 21. jūnijam. Ventspils viengadīgo puķu stādījumu projekta autore ir ainavu arhitekte Aivita Milta.

Sagatavojusi Sigita Znotiņa,

Ventspils pašvaldības p/i “Komunālā pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste