Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Domnīca “Providus” meklē iedzīvotāju līdzdalības veiksmes stāstus Latvijas pašvaldībās

Foto: Sandra Bērziņa, LPS

Domnīca “Providus” meklē iedzīvotāju līdzdalības veiksmes stāstus Latvijas pašvaldībās un aicina atsaukties pašvaldības, kurām ir ar ko lepoties.

Meklējam veiksmīgus piemērus, kur pašvaldības jēgpilni un bez bailēm eksperimentēt veido saikni ar iedzīvotājiem un biedrībām – iesaistot biedrības, neformālās grupas pašvaldības dzīvē, lēmumu pieņemšanā, pašvaldības aktivitātēs, veicinot iedzīvotāju līdzdalību. Inovatīvos, veiksmīgos piemērus apkoposim pētījumā, un tas kalpos par iedvesmas avotu pašvaldībām, kuras vēl meklē labākos veidus, kā stiprināt saikni ar iedzīvotājiem, aktivizēt līdzdarboties.

Daži piemēri, ko esam apzinājuši līdz šim:

  • Pašvaldība ir atradusi inovatīvu pieeju, kā strādāt ar senioriem, iesaistot viņus jēgpilnā un saturīgā brīvprātīgajā darbā pašvaldības iestādēs, citās institūcijās; pašvaldība mērķtiecīgi aktivizē sociāli izolētākos iedzīvotājus nomaļās teritorijās, mērķtiecīgi iesaistot pašvaldības finansētā mūžizglītības programmā (Gulbenes novads).
  • Pašvaldība izmanto mobilo aplikāciju iedzīvotāju sūdzību uzklausīšanai par dažāda veida nepieciešamajiem uzlabojumiem pilsētā; pašvaldība daļēji ir ieviesusi iedzīvotāju līdzlemtu budžetēšanu – iesaistot iedzīvotājus lemšanā par pašvaldības līdzekļu piešķiršanu iedzīvotāju iniciatīvām (cesuprojekti.lv), izmanto citus radošus veidus (Cēsis).
  • Pašvaldība izveidojusi interaktīvu karti, ar kuras palīdzību iedzīvotāji var ietekmēt, kur pilsētā izvieto atkritumu šķirošanas konteinerus, kur tie jāapkopj utt. (Alūksnes novads).
  • Pašvaldību deleģējuma līgumi darbam ar jauniešiem – jauniešu mājas (Aizputes novads, Ventspils).
  • Regulāri iedzīvotāju forumi un konferences (Alūksnes novads un Talsu novads).
  • Pašvaldība ir iesaistījusi iedzīvotājus pašvaldības budžeta līdzekļu piešķiršanā vai pārdalē – izmantojot elektronisku balsošanu vai organizējot to citādi, iedzīvotāju viedoklis ir ņemts vērā, pieņemot lēmumu (Mazsalacas novads).
  • Pašvaldības regulāri rīko iedzīvotājiem elektronisku balsošanu, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par dažādiem jautājumiem, kas skar satiksmes organizēšanu, sabiedriskā transporta pieturu izvietošanu, par dažādiem pašvaldības dzīves jautājumiem (vairākas pašvaldības).

Mēs ticam, ka ir vēl daudz citu piemēru, kuri kādu iemeslu dēļ nav pietiekami izgaismoti publiski vai arī līdz kuriem mums nav izdevies aizsniegties. Vēlamies gūt ieskatu pašvaldību un iedzīvotāju (arī biedrību) sadarbības inovatīvajos modeļos, iespējami plaši aptverot Latvijas novadu karti. Ja jūsu pārstāvētajā pašvaldībā ir veiksmīgi piemēri, kas varētu iedvesmot citas pašvaldības, aicinām ar mums par tiem sazināties līdz šī gada 9. augustam, rakstot e-pastā: liga.stafecka@providus.lv. Ja jums ir kādi jautājumi vai neskaidrības, aicinām ar mums sazināties vai nu uz norādīto e-pastu, vai zvanot pa tālruni 26363531.