Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Forums “Izglītības sistēmas mērķis: nākotnes perspektīva”

24. janvārī forumā “Izglītības sistēmas mērķis: nākotnes perspektīva” notika otrā diskusija, šoreiz par valsts un indivīda profesionālās attīstības izvēļu ietekmi uz tautsaimniecību.

Ar augstskolu monitoringa rezultātiem, kas parāda izglītības un darba tirgus reālo sasaisti, foruma dalībniekus iepazīstināja Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vecākā eksperte Inta Jaunzeme. Iegūtie dati var sabiedrībai dot atbildes par izglītības kvalitāti augstskolā, savukārt topošajiem studentiem kalpot lēmuma pieņemšanai par studiju programmu izvēli.

Kā Latvijas jauniešu studiju izvēle ietekmē tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā, savā prezentācijā atklāja Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītājas vietnieks Jānis Salmiņš. Viņš uzsvēra Latvijas darba tirgus izaicinājumus, kas saistāmi ar darbaspēka novecošanos un darbaspēka trūkumu. Izteiktākas kļūst darba tirgus reģionālās atšķirības, pieaugs pieprasījums pēc inženierzinātņu speciālistiem, bet samazināsies pieprasījums pēc mazkvalificētiem darbiniekiem.

Dainis Auers, PhD, “Domnīcas Certus” Valdes priekšsēdētājs, norādīja, ka cilvēkkapitāls ir nozīmīgs valsts ekonomiskās izaugsmes dzinulis. Asociētais profesors analizēja vispārējo izglītību, norādot, ka tās kvalitāte ir atšķirīga pilsētu un lauku skolās. Viņš akcentēja pedagogu prestiža nozīmi, skolotāju novecošanos, skolu tīkla sakārtošanu un tā ietekmi uz pedagogu atalgojumu. D. Auers uzsvēra, ka jāizstrādā jauni datos balstīti risinājumi izglītības procesa monitoringam, jāturpina skolu tīkla sakārtošana un izglītības kvalitātes nodrošināšanai vairāk ir jāiesaista skolēnu vecāki.

Forumā sniegtās prezentācijas atradīsit zemāk.

Ināra Dundure,

Dr. sc. admin.,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Augstskolu monitoringa rezultāti – I.Jaunzemes prezentācija
Kā jauniešu studiju izvēle ietekmē tautsaimniecību – J.Salmiņa prezentācija
Reģionu konkurētspēja vispārējā izglītībā – D.Auera prezentācija
Izglītības politikas veidošana Somijā – P.Haltia prezentācija