Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS komitejā diskutē par pašvaldību līdzfinansējumu privātajām izglītības iestādēm

Latvijas Pašvaldību komitejas (LPS) Izglītības un kultūras komitejas sēdē pirmdien, 15.augustā tika izskatīts viens no aktuālajiem jautājumiem izglītības nozarē - pašvaldību pienākums līdzfinansēt privātās izglītības iestādes.

Saeimas 14.jūlija plenārsēdē atbalstītie grozījumi Izglītības likumā paredz noteikt, ka pašvaldības kompetence izglītībā būs arī obligāta privāto izglītības iestāžu finansēšana no pašvaldības budžeta. LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure atgādināja, ka LPS bija vērsusies pie Valsts prezidenta Egila Levita ar lūgumu nodot grozījumus otrreizējai caurlūkošanai, tomēr šis lūgums netika uzklausīts, vienlaikus Valsts prezidents uzdeva izstrādāt precīzus kritērijus līdzfinansēšanai.

Komitejas priekšsēdētāja Inga Bērziņa uzsvēra, ka ikvienam bērnam ir vieta pašvaldības skolā un ikviena pašvaldība, kura jau ir sakārtojusi skolu tīklu, domā, kā pēc iespējas efektīvāk izmantot finanšu līdzekļus, kas nozīmē, ka skolas ar ļoti mazu bērnu skaitu nav efektīvi uzturēt. Ņemot vērā, ka pašvaldības iebilst pret visu privāto izglītības iestāžu līdzfinansēšanu, LPS kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju kopīgi srādās pie kritērijiem, lai skaidri noteiktu, kuras privātās izglītības iestādes tiks līdzfinansētas no pašvaldības budžeta. 

Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra direktore Liene Voroņenko komitejas dalībniekus informēja par pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanu vispārējā izglītībā, tostarp digitālo risinājumu aktualitātēm portālos Skolo.lv, Mape, Tavaklase.lv. Saistībā ar pilnveidoto mācību saturu nākamgad uzmanība tiks pievērsta vērtēšanas pilnveidošanai, un šogad jau plānots virzīt standarta grozījumus un izstrādāt vadlīnijas.

Par aktualitātēm saistībā ar skolēnu ēdināšanu 1.-4.klasei informēja izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols. Šobrīd jau ir sagatavoti noteikumi, kas paredz, ka no šī gada 1.septembra izmaksas par pusdienām vienam skolēnam būs 2,15 eiro, bet no 2023.gada 1.janvāra - 3,09 eiro. Pašvaldības gan norāda, ka situācija ar skolēnu ēdināšanu katrā administratīvajā teritorijā atšķiras, jo ir skolas, kur ēdināšanu nodrošina pati skola, un ir skolas, kur tiek piesaistīts ēdināšanas uzņēmums. 

Komitejas sēdes ieraksts pieejams ŠEIT