Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Iepazīstina ar aktuālo situāciju sociālajos dienestos un jauniešu atkarību profilakses iespējām

Šī gada 12.aprīlī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde, kuras laikā izskatīja jautājumus par pusaudžu un jauniešu atkarību profilakses programmu, aktuālo situāciju sociālajos dienestos, investīcijām sociālajā infrastruktūrā u.c.

Sēdes videoieraksts pieejams ŠEIT.

Sanāksmes sākumā SIA Bērnu un pusaudžu resursu centrs sadarbības projektu vadītāja, mentore Romija Krēziņa prezentēja izstrādāto atkarību profilakses programmu 13 līdz 25 gadus veciem iedzīvotājiem, kuriem ir paaugstināts atkarību izraisošo vielu lietošanas traucējumu attīstības risks. Projekta ietvaros pašvaldībās apmāca speciālistus, nodrošina nepieciešamo metodoloģisko un konsultatīvo atbalstu, pieejama arī centra izstrādāta rokasgrāmata. Projekts noslēgsies šī gada 30.septembrī. Līdz šim esot apmācīti 54 speciālisti 39 pašvaldībās, savukārt viena pašvaldība jau ir ieviesusi un īsteno piedāvāto programmu.

Savukārt Labklājības ministrijas (LM) Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta direktore Ilze Skrodele – Dubrovska klātesošos iepazīstināja ar aptaujas un ex-post izvērtējuma rezultātiem par sociālā darba jomas speciālistiem sociālajos dienestos, kapacitāti un atlīdzību. I.Skrodele – Dubrovska informēja, ka lielākajā daļā Latvijas pašvaldību aktuālākās sociālās problēmas esot: nepietiekami iedzīvotāju iztikas līdzekļi, problēmas ar bērnu uzvedību un alkohola, narkotiku, azartspēļu, datorspēļu un citas atkarības, seko vardarbība ģimenē. Vienlaikus būtiski esot samazinājies sociālo dienestu vadītāju un sociālā darba speciālistu īpatsvars, kas par ļoti aktuālu sociālo problēmu uzskata bezdarbu un darbavietu trūkumu.

Tāpat pētījums atklāj atalgojuma atšķirības sociālā darba jomā dažādos reģionos. Tāpat joprojām aktuāls ir darbinieku trūkums nozarē. Sēdes dalībnieki akcentēja sociālā darba izglītības pieejamības jautājumu. Ņemot vērā salīdzinoši lielo vakanču skaitu nozarē, nepieciešams sekmēt izglītības iegūšanas iespējas. Plašāka informācija zemāk pievienotajā prezentācijā.

Savukārt LM ES fondu departamenta vecākā eksperte Ilga Vjakse, Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas vecākā eksperte Kristīne Lasmane stāstīja par Eiropas Savienības ANM plāna 3.1.2.3.i. investīcijas Ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojuma noturība un nepārtrauktība: jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstība pensijas vecuma personām īstenošanas aktualitātēm. Vairāk informācijas zemāk pievienotajā prezentācijā.

Visbeidzot sēdes izskaņā LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte informēja par tēmām ikgadējām sarunām ar LM un Veselības ministriju.

 

 

 

Aptaujas un Ex-post izvērtējuma rezultāti par sociālā darba jomas speciālistiem sociālajos dienestos
Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) 3.1.2.3.i. investīcijas īstenošanas aktualitātes