Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Komitejā informē par bērnu seksuālas izmantošanas risku novēršanu un Bērna mājas pakalpojumu

Šī gada 14.jūnijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēde.

Sēdes VIDEO ierakstu iespējams noskatīties ŠEIT!

Sanāksmes laikā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērna mājas vadītāja Laura Lediņa informēja par Bērna mājas pakalpojumu un sadarbību ar pašvaldību sociālajiem dienestiem. Pakalpojums nodrošina atbalstu seksuālās vardarbības gadījumu atklāšanā un izmeklēšanā. L.Lediņa uzsvēra grūtības starpinstitucionālajā sadarbībā, kas būtu jāstiprina. Darbs ar bērnu notiekot, bet tas neesot koordinēts, turklāt fokuss ir uz izmeklēšanu, nevis atbalstu cietušajam bērnam. Viņasprāt pieņemt bērna labākajām interesēm atbilstošus lēmumus var tikai sadarbojoties visiem iesaistītajiem speciālistiem. Vairāk informācijas par Bērna mājas funkcijām, mērķiem, projektu u.c. zemāk pievienotajā prezentācijā.

Savukārt par to, kā novērst bērnu seksuālas izmantošanas riskus un preventīvā darba algoritmu pašvaldībās stāstīja Centra Dardedze valdes locekles Agnese Sladzevska un valdes locekle Laila Balode. Lai novērstu bērnu seksuālu izmantošanu, vispirms ir jāatzīst, ka tā ir problēma, kas skar nozīmīgu daļu. Tad ir vajadzīga vēlme un atbildība rīkoties, lai to nepieļautu – pirms tas noticis. Visbeidzot jābūt skaidram rīcības plānam valsts līmenī, pašvaldību līmenī, institūciju līmenī, katrā ģimenē. Centrs piedāvā sadarboties plāna izstrādē un ieviešanā. Aicina pieteikties ieinteresētas un motivētas pašvaldību sadarbības grupas līdz 22.jūnijam. Vairāk informācijas zemāk pievienotajā prezentācijā.

Bērna māja – atbalsts seksuālas vardarbības gadījumu atklāšanā un izmeklēšanā
Kā novērst bērnu seksuālas izmantošanas riskus: Preventīvā darba plāns pašvaldībās