Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par aktualitātēm izglītībā Covid-19 situācijā

19. februārī LPS notika videokonference-seminārs, kurā pārrunāja mācību organizēšanu klātienē, izglītības iestāžu pedagogu un darbinieku testēšanu, kā arī citus aktuālus jautājumus izglītības sistēmā Covid-19 laikā.

Videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei.

Vispirms sanāksmes vadītāja LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Dr. sc. admin. Ināra Dundure un Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore Līga Buceniece iepazīstināja ar iepriekšējā dienā Ministru kabinetā pieņemtajiem grozījumiem par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Pēc tam Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītāja p. i. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) laboratorijas galvenais speciālists Dr. Sergejs Ņikišins raksturoja atšķirības testos Covid-19 specifiskajā diagnostikā un kurās situācijās kādus testus izmantot. Viņš praktiski parādīja, kā izskatās testu ņemšanas ierīces, un izstāstīja par siekalu un antigēnu testu priekšrocībām un trūkumiem (skatiet prezentācijā zemāk!).

Veselības inspekcijas Plānošanas, analīzes un projektu vadības nodaļas vadītāja Alla Nogotkova informēja par izglītības iestāžu pedagogu un tehnisko darbinieku testēšanu. Viņa atzīmēja, ka pašlaik testus nodrošina četras laboratorijas un plānots katru izglītības iestādi piesaistīt konkrētai laboratorijai.

18. februārī pieņemtie grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumā nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” nosaka, ka mācības klātienē 1.–4. klasēs var īstenot, nodrošinot epidemioloģiskās drošības prasības un veicot izglītības iestādē klātienē nodarbināto iknedēļas testēšanu, ja Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētā informācija liecina, ka uz kārtējās kalendārās nedēļas trešdienu 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju konkrētajā administratīvajā teritorijā nepārsniedz 200. Izglītības iestādes dibinātājam iespēju robežās jānodrošina bērniem iespēja nokļūt izglītības iestādē veselībai drošā veidā. Šie nosacījumi attiecas gan uz vispārīgās, gan pirmsskolas, gan speciālās izglītības iestādēm.

Atbilstoši šābrīža epidemioloģiskajai situācijai klātienes mācības 1.–4. klasēs pirmdien, 22. februārī, drīkst uzsākt 25 novados: Alsungas, Auces, Burtnieku, Cesvaines, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņu, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Siguldas, Skrīveru, Skrundas, Tērvetes, Vecumnieku un Vecpiebalgas novadā.

Izglītības un zinātnes ministrijas ieteikumus klātienes mācību atsākšanai atradīsit šeit.

Tā kā kumulatīvais rādītājs “200 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem 14 dienās” nevar būt vienīgais kritērijs, lai izvērtētu situāciju, un jāņem vērā arī citi faktori, kas ietekmē Covid-19 izplatību, ministri vienojušies nākamajā MK sēdē lemt par papildu kritērijiem. Galavārdu par novadiem, kuros varēs uzsākt vai turpināt klātienes mācības, teiks Slimību profilakses un kontroles centrs pēc tam, kad 14 dienu griezumā būs izanalizēta saslimstības dinamika un ar to saistītie epidemioloģiskās drošības riski katrā novadā.

Lēmums par mācību uzsākšanu klātienē jāpieņem izglītības iestādes dibinātājam, informējot izglītības iestādes padomi, audzēkņus un viņu vecākus vai likumiskos pārstāvjus, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju. Pamatojums lēmuma pieņemšanai ir 19. februārī izdotais oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” papildu laidiens nr. 35A ar Ministru kabineta noteikumu un rīkojuma nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” oficiālajām publikācijām. Pieņemtie grozījumi rīkojumā nr. 655 – šeit.

Ieteikums izglītības iestāžu vadītājiem un skolu vecāku padomes pārstāvjiem būt klāt novada domes sēdē, kad vietējie deputāti lems par mācību atsākšanu klātienē.

LPS tuvākajā laikā rīkos praktisku videokonferenci par testu veikšanu izglītības iestādēs, kā arī citiem jautājumiem.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

 

Par rutīnas skrīningu izglītības iestādēs

Veselības inspekcija informē, ka rutīnas skrīninga mērķis ir identificēt inficētās personas, t. sk. bez simptomiem, lai nepieļautu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs un arī ārpus tām.

Rutīnas Covid-19 skrīningam izmanto siekalu testus, kas neprasa ārstniecības personu piesaisti. Rutīnas skrīningam jāpiesakās elektroniski, nosūtot pieteikumu inspekcijai uz e-pasta adresi projekti@vi.gov.lv. Prioritārā kārtībā tiks apstrādāti pieteikumi no skolām, kuras atsāks mācības klātienē.

Katrai izglītības iestādei, piesakoties skrīningam, nepieciešams norādīt:

* atbildīgo personu par skrīningu jūsu iestādē (vārds, uzvārds, tālruņa nr., e-pasts);

* nepieciešamo testu skaitu nedēļā klātienē nodarbinātajiem pedagogiem un citiem iestādes darbiniekiem, kas kontaktē ar pedagogiem un audzēkņiem.

Saņemot izglītības iestādes pieteikumu, inspekcija to nosūtīs vienai no rutīnas skrīningā iesaistītām laboratorijām.

Inspekcija elektroniski informēs iestādi par piesaistīto laboratoriju, nosūtīs instrukciju siekalu testiem un laboratorijas kontaktus jautājumu precizēšanai (iknedēļas testu skaits, paraugu nodošanas laiks u. c.).

Laboratorija sazināsies ar izglītības iestādes atbildīgo personu par skrīningu, informēs par testu piegādes un paraugu nodošanas datumu un laiku, ja nepieciešams, sniegs atbildes uz jautājumiem par skrīniga procesa īstenošanu.

Atgādinām, ka personas, kuras pārslimojušas Covid-19 infekciju, nav pakļautas plānveida skrīningam un izmeklēšanai pēc epidemioloģiskajām indikācijām uz Covid-19 infekciju trīs mēnešus pēc saslimšanas datuma vai Covid-19 infekciju apstiprinošā parauga ņemšanas datuma, ja gadījums bija asimptomatisks.

Inspekcija aicina visas izglītības iestādes aktīvi sadarboties un iesaistīties rutīnas skrīninga organizēšanā!

Aktualitātes izglītībā Covid-19 situācijā
SARS-CoV-2 noteikšanas testi Covid-19 infekcijas skrīningam