Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par attālināto darbu publiskajā un privātajā sektorā

Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Valsts kanceleju 19. martā rīkoja informatīvu sanāksmi par Ministru kabineta (MK) rīkojuma nr. 655 grozījumiem saistībā ar attālināto darbu. Informāciju sniedza Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos Inita Pauloviča.

Pasākuma videoieraksts pieejams ŠEIT.

Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumā nr. 655 ir veikti nozīmīgi grozījumi attiecībā uz attālināto darbu, līdz valstī uzlabosies epidemioloģiskā situācija. Līdz ar to vēršam uzmanību uz jaunajām drošības prasībām.

No 16. marta valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēs attālinātais darbs ir obligāta prasība, savukārt privātajiem uzņēmumiem un organizācijām šāds darba režīms tiek stingri rekomendēts – tā 12. marta sēdē lēma Ministru kabinets. Šī prasība neattiecas uz tiem valsts pārvaldes un pašvaldību darbiniekiem, kuru amata pienākumus darba specifikas dēļ iespējams veikt tikai klātienē.

Šādu drošības prasību Covid-19 saslimstības mazināšanai paredz grozījumi rīkojumā nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (5.35., 5.35.1., 5.35.2. apakšpunkts). Analizējot reģistrētos saslimšanas gadījumus, secināts, ka viena no biežākajām vietām, kur cilvēki inficējas ar Covid-19, ir darbavietas.

Lai no tā izvairītos, nepieciešams arvien intensīvāk samazināt klātienes darbu un pāriet uz darbu attālinātajā režīmā. Balstoties uz šo apsvērumu, valdība ir noteikusi, ka no 16. marta valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēs darbiniekiem, kuru amata specifika to pieļauj, jāpārorientējas uz attālinātā darba režīmu. Darba devējiem ir pienākums noteikt tos darbiniekus, kuri drīkst strādāt klātienē, jo viņu darba specifika objektīvi nepieļauj citu darba formu. Dodoties uz darbavietu, šiem darbiniekiem nebūs jāuzrāda izziņa vai atļauja strādāt klātienē.

Šiem publiskā sektora darbiniekiem, atrodoties darbavietā, jābūt nodrošinātiem ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un individuālu kabinetu vai vismaz 15 kvadrātmetriem uz personu, ja telpā atrodas vairāki darbinieki. Ja nav iespējams īstenot ne vienu, ne otru no šiem nosacījumiem, jāveido darba grafiks un atsevišķas darbinieku plūsmas.

Privātā sektora uzņēmējiem un organizācijām šī nav obligāta prasība, tomēr Ministru kabinets stingri rekomendē apsvērt iespējas strādāt attālināti, ņemot vērā, cik ļoti šāds darba režīms var mazināt Covid-19 izplatības riskus gan uzņēmumu darbinieku vidū, gan sabiedrībā kopumā.

Lai sniegtu atbalstu pārejā uz attālināto darbu un atbildētu uz virkni jautājumu, kas saistās ar šo pāreju, Valsts kanceleja sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ir izstrādājusi attālinātā darba vadlīnijas. Lai gan tās orientētas uz valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, ieteikumus un praktiskus risinājumus tajās var gūt arī privātā sektora pārstāvji. Vadlīnijas pieejamas Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Latvijas Pašvaldību savienība

Attālinātais darbs valsts pārvaldē
Aptauja valsts iestāžu darbiniekiem