Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) mērķis ir apvienot un organizēt pašvaldību izpildinstitūciju vadītājus, lai:

1.1. attīstītu starppašvaldību kontaktus, sekmētu vispārējo sadarbību, pieredzes  apmaiņu un pašvaldību attīstību;

1.2. paaugstinātu dalībnieku kvalifikāciju;

1.3. piedalītos LPS lēmumu izstrādē un izpildē;

1.4. rūpētos par dalībnieku tiesisko aizsardzību;

1.5. pārstāvētu LPIA dalībnieku intereses Eiropas Savienības, Eiropas Padomes un citās starptautiskajās pašvaldību izpildvadītāju intereses pārstāvošās institūcijās.

LPIA dalībnieki ir pašvaldības – LPS biedri. Iestāšanās LPIA un izstāšanās no tās notiek, pamatojoties uz pašvaldības pieteikumu/atteikumu.

Dalībnieku LPIA pārstāv pašvaldības izpilddirektors un (vai) viņa vietnieks, kā arī pašvaldības deleģētas personas.

Kontakti un vadība:
LPIA Valdes priekšsēdētājs Uģis Fjodorovs (Madonas novada pašvaldības izpilddirektors)

E-pasts: ugis.fjodorovs@madona.lv

Tālrunis: 28382616

No LPS puses LPIA darbu koordinē padomniece Sniedze Sproģe, e-pasts: sniedze.sproge@lps.lv

LPIA Valdes sastāvs:

Priekšsēdētājs: Uģis Fjodorovs (Madonas novads, Vidzemes reģions);

Rīgas valstspilsēta: Jānis Lange (izpilddirektors);

Valstspilsētas: Aldis Ābele (Ventspils);

Valstspilsētas ar novadiem: Evija Voitkāne (Valmieras valstspilsēta un novads), LPIA priekšsēdētāja vietniece;

Pierīgas reģions: Jolanta Jansone (Ķekavas novads); 

Kurzemes reģions: Kristaps Osis (Saldus novads);

Zemgales reģions: Agris Vilks (Dobeles novads);

Latgales reģions: Sergejs Jakovļevs (Ludzas novads);

LPIA sanāksmju videoieraksti pieejami LPS YouTube kanāla LPIA atskaņošanas sarakstā

Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību izpilddirektori Balvu novada Rugājos pārrunā publiskā iepirkuma jautājumus

Foto: Balvu novada pašvaldība

Šī gada 2.jūnijā Balvu novadā, Rugājos notika Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme, kurā pārrunāja ar publisko iepirkumu procesu saistītus jautājumus, tai skaitā zaļo iepirkumu, pārtikas nodrošināšanu, koka būvniecības attīstību u.c.

Sanāksmi atklāja Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergeja Maksimova un LPIA priekšsēdētājs Uģis Fjodorovs.

Pasākuma dalībniekus Balvu novada izpilddirektore Daina Tutina iepazīstināja ar novadu, par tā vēsturi, identitāti, latgaliskajām vērtībām un mantojumu, ekonomisko un sociālo situāciju novadā, atbalstu un pašvaldības ieguldījumu u.c.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Koordinācijas departamenta direktors Māris Klismets informēja izpilddirektorus par aktuālo  situāciju ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība grozījumiem. Izmaiņas būtiski akcentē koka būvniecību un pārtikas iepirkumu, kas ir arī valdības deklarācijas prioritāte. Zaļā publiskā iepirkuma īpatsvars ir teju 30%, bet aptaujas dati liecina, ka realitātē vien 10%. Noteikumu mērķis ir veicināt videi draudzīgāku iepirkumu - koks ēkās, CO2 krātuve, transports- mazāk emisijas, pārtika tuvāk lietotājam u.c.

Par pārtikas nodrošinājums un koka būvniecības attīstību  izpilddirektoriem stāstīja Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs. Viņš informēja, ka zemkopības ministrs Didzis Šmits aicina uz dialogu par bērnu ēdināšanu. Bijušas jau sarunas ar Finanšu ministriju par finansējumu, vienotu izpratnes veidošanu šajā jautājumā. Somijas 70 gadu pieredze liecina, ka piegādes punktiem jābūt tuvu.

Sēdes turpinājumā Lauku atbalsta departamenta direktore Liene Jansone  piedāvāja diskusiju no Somijas pieredzes, kur īpaši nozīmīga ir cieša sadarbība, kopīgs darbs mērķu sasniegšanai, piemēram, skolēnu ēdināšanā tiek nodrošināta vietējā pārtika. Zemkopības ministrija (ZM) būs pasākums, kas palīdzēs veidot sadarbības projektus, veidot infrastruktūru, lai aktivizētu, iedzīvinātu šo vietējās pārtikas iepirkšanu.

Par zaļo iepirkumu izpilddirektoriem stāstīja Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Artis Lapiņš. Viņš akcentēja, ka transporta jomā visam jābūt zaļi iepirktam.

Valmieras pieredzē par koka būvniecību dalījās Zanda Lapsa, par Cēsu pieredzi skolēnu ēdināšanā un pārtikas nodrošināšanā stāstīja Agnese Citoviča, savukārt par pirmās privātskolas dibināšanu Preiļos uzstājās Aigars Zīmelis.

Pēc kolēģu diskusijas VRAA Eiropas Savienības departamenta direktors Oļegs Filipovičs prezentēja tehniskās iespējas pārtikas iepirkšanai. Viņa atklāja aktīvākās pašvaldības, kuras izmanto Elektronisko iepirkumu sistēmu, atklāja pašvaldību pieredzi.

Visbeidzot Konkurences padomes (KP) Aizliegtu vienošanos departamenta galvenā eksperte Nora Vilisone informēja par aizliegto vienošanos, kā to atpazīt. Viņa uzsvēra, ka KP sākumā brīdina, tad soda. Daudz vienošanās gadījumu - ir gan horizontālās vienošanās starp dalībniekiem, kas konkurē savā starpā un vertikālās vienošanās. KP sodi ir 10% apmērā no apgrozījuma iepriekšējā gadā, pasūtītājs var izslēgt no iepirkuma.

Zemāk pievienotas pasākuma dalībnieku prezentācijas un protokols.

Skatīties video

PROTOKOLS
Balvu novads
Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam
IUB: Publiskais iepirkums zaļi, inovatīvi, profesionāli
Koka būvniecība: Valmiera, Valmieras novads
Elektroniskā iepirkumu sistēma
KONKURENCES PADOMES KOMPETENCE
ZM: Somijas pieredze