Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Latvijas pašvaldību sadarbības veicināšana un labas pārvaldības stiprināšana

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Projekta mērķis: pašvaldību sadarbības optimizācija un labas pārvaldības principu veicināšana Latvijas pašvaldībās, lai uzlabotu publisko pakalpojumu kvalitāti un efektivitāti.

Projekta partneri: Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA), Norvēģijas Vietējo un reģionālo varas iestāžu asociācija (KS).

Projekta ieviešanas periods: 06.2021.-04.2024.

Projekta aktivitātes:

•  pašvaldību sadarbības prakses Latvijā un tās uzlabošanas iespēju analīze (pētījums, reģionāli semināri pieredzes apmaiņai un diskusijām par pašvaldību sadarbības iespējām pēc ATR, ieteikumu izstrāde turpmākai pašvaldību sadarbībai Latvijā);
•    pilotaktivitāšu īstenošana, lai uzlabotu vai paplašinātu jau funkcionējošas starppašvaldību sadarbības formas, vai ieviestu jaunas;
•  labas pārvaldības uzlabošanas pasākumi Latvijas pašvaldībās (vadlīniju un ētikas pašnovērtējuma rīka izstrāde, apmācību semināri vietējiem politiķiem un pašvaldību darbiniekiem);
•    mācību vizītes uz Norvēģiju, Poliju un Somiju par labu pārvaldību un pašvaldību sadarbību;
•    Latvijas valstspilsētu darbības stratēģijas izstrāde līdz 2027.gadam;
•    LLPA speciālistu diskusiju platformas izveide un LLPA ekspertu tīkla izveide.

 

www.eeagrants.lv - plašāka informācija vienotajā Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta tīmekļvietnē. 

 

Projekts “Latvijas pašvaldību sadarbības veicināšana un labas pārvaldības stiprināšana” tiek ieviests Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmā “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. EEZ finanšu instruments ir finansiāls atbalsts, ko sniedz Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Projekta kopējais budžets ir 1 250 000,00 EUR, no kuriem EEZ līdzfinansējums ir 1 062 500,00 EUR. 

Ielādēt vecākus rakstus
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību attīstības veicināšanai piedāvās vairākas esošas un jaunas savstarpējās sadarbības formas

 

Strādājam kopā  konkurētspējīgai  Eiropai!

Lai veicinātu pašvaldību attīstību un labas pārvaldības principu ieviešanu, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) īstenotajā projektā "Latvijas pašvaldību sadarbības veicināšana un labas pārvaldības stiprināšana", tiks piedāvātas desmit gan esošas, gan arī jaunas, Latvijā līdz šim mazāk zināmas un īstenotas savstarpējās sadarbības formas, kuras varēs izvēlēties ikviena Latvijas pašvaldība.

LPS ir sākusi īstenot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” finansētu projektu "Latvijas pašvaldību sadarbības veicināšana un labas pārvaldības stiprināšana", kura mērķis sadarbībā ar Norvēģijas Vietējo un reģionālo varas iestāžu asociāciju un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA) ir optimizēt pašvaldību sadarbību, veicināt labas pārvaldības principus, tādējādi uzlabojot publisko pakalpojumu kvalitāti un efektivitāti. Projekts tiks īstenots līdz 2024.gadam, un tā kopējās izmaksas ir 1 250 000 eiro.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: "Pašvaldības Latvijā nenoliedzami ir tā pārvaldes institūcija, kurai iedzīvotāji uzticas vairāk nekā citām publiskās pārvaldes institūcijām. Lai šī uzticēšanās būtu vēl lielāka, svarīga ir pašvaldību savstarpējā sadarbība, kā arī sadarbība ar starptautiskajiem partneriem, ieviešot labākās kooperācijas formas. Tā mēs veicināsim ne tikai lielāku uzticēšanos vietējai varai, bet arī Ministru kabinetam, Saeimai un citām institūcijām."

Kopumā pašvaldībām būs iespēja pieteikties vienas vai vairāku sadarbības formu īstenošanai no kopumā desmit projektā piedāvātajām. Starp šīm formām daļa ir labi zināmas un īstenotas Latvijā, piemēram, sadarbība valstspilsētas un apkārtējā novada ietvaros, sadarbība Rīgas metropoles reģiona ietvaros, sadarbība viena novada ietvaros starp novada pagastiem un novada pilsētām, sadarbība dibinot komercsabiedrību noteiktu funkciju īstenošanai. Tāpat būs iespēja sadarboties līdz šim mazāk zināmās formās, piemēram, deleģējuma līguma iestādes ietvaros vai noslēdzot dibinājuma līgumu.

Ieviešot šīs sadarbības formas, pašvaldības varēs gan apmainīties ar labās prakses piemēriem Latvijā, gan arī apmeklēt pašvaldības Norvēģijā, Somijā un Polijā, lai iepazītos ar šo valstu labo pieredzi. Ļoti liela uzmanība tiks pievērsta tieši Norvēģijas pieredzei pašvaldību sadarbības tīklu veidošanā. Šīs vizītes nodrošinās plašākas perspektīvas un pieredzes apgūšanas iespējas par pārbaudītiem risinājumiem vietējā un reģionālā līmenī dažādās Baltijas jūras reģiona valstīs.

"Gan Latvijā, gan Norvēģijā aktuāla ir teritoriālā reforma, kā rezultātā pašvaldību skaits ir samazināts, ar mērķi padarīt tās vēl stiprākas un nodrošināt iedzīvotājiem augstas kvalitātes pakalpojumus. Tikai savstarpēji sadarbojoties, mēs varēsim pieņemt demokrātiskus un caurspīdīgus lēmumus, veidot iekļaujošu sabiedrību," uzsver Norvēģijas vēstniecības Latvijā vadītāja vietniece Jannike Beina.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija projekta īstenošanas laikā izstrādās Latvijas valstspilsētu darbības stratēģiju līdz 2027.gadam, lai veicinātu pilsētu ilgtspējīgu, integrētu attīstību, starptautisko konkurētspēju un stiprinātu pilsētu sadarbību jaunu attīstības izaicinājumu risināšanā, pilnvērtīgi izmantojot katras valstspilsētas attīstības potenciālu un ekonomiskās priekšrocības. Šī stratēģija ietvers priekšlikumus par Eiropas Savienības fondu plānošanu un īstenošanu, rekomendācijas investīciju piesaistei valstspilsētām un  priekšlikumus valstspilsētu interešu pārstāvniecībai.

Jelgavas valstpilsētas domes priekšsēdētājs, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Andris Rāviņš: "Augstais iedzīvotāju uzticēšanās līmenis pašvaldībām ir apliecinājums tam, ka mēs strādājam ar iedzīvotājiem un veicinām izpratni par to, ka pašvaldības, kā tuvākā pārvaldes institūcija, var palīdzēt atrisināt virkni jautājumu, ko valsts pārvaldes līmenī ir grūti izdarīt. Šis projekts būs tas, kurā mēs strādāsim vēl ciešāk un savstarpēji saprotošāk." 

Projekta īstenošanas laikā taps pētījumi par pašvaldību sadarbības formām, tik sagatavoti ieteikumi to turpmākajai sadarbībai, lai veicinātu reģionālās varas turpmāku attīstību. Tāpat pašvaldībām tiks izstrādāts labas pārvaldības vadlīniju un ētikas pašnovērtējuma rīks.

Konferences videoieraksts skatāms ŠEIT.

 

Elitas Cakules prezentācija
Ligitas Pudžas prezentācija
Māra Pūķa prezentācija
Lisas Spikelandas prezentācija
Alfa Kristiana Engera prezentācija
Viktorijas Belovas prezentācija
Konferences programma
Elitas Eglītes prezentācija