Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS delegācija Ņujorkā piedalās augsta līmeņa politikas forumā par ilgtspējīgu attīstību

16.–19. jūlijā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) delegācija – priekšsēža vietnieks no pilsētām Jelgavas pilsētas mērs Andris Rāviņš un ģenerālsekretāre Mudīte Priede – Ņujorkā (ASV) piedalījās augsta līmeņa politikas forumā par ilgtspējīgu attīstību.

Andrim Rāviņam bija iespēja uzstāties sesijā “Vietējās aktivitātes globāliem mērķiem”, ANO ilgtspējīgas attīstības 4. mērķim “Kvalitatīva izglītība” veltītajā diskusijā. Savā uzrunā LPS priekšsēža vietnieks atgādināja auditorijai: 65% no 169 ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai izšķirīga ir pašvaldību iesaiste. “Pilsētas un reģioni ne tikai īsteno ilgtspējīgas attīstības mērķus savās pašvaldībās, bet arī strādā kā politikas veidotāji, būdami vistuvāk iedzīvotājiem un uzņēmējiem,” uzsvēra Rāviņš.

LPS priekšsēža vietnieks tāpat iepazīstināja ar Jelgavā īstenotajām aktivitātēm ilgtspējīgas izglītības veicināšanā, akcentējot bērnu un jauniešu nozīmi nākamo paaudžu labklājības nodrošināšanā, kas ir galvenais ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanas uzdevums. “Mums kā vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvjiem ir lieliskas iespējas strādāt inovāciju ekosistēmā un radīt mācību vidi, lai visiem bērniem būtu pieejama vienlīdzīga, kvalitatīva pamatizglītība un vidējā izglītība. Jelgavas pilsētā mēs piedāvājam papildu izglītības programmas jau bērnudārzā, piemēram, apmācību programmu “Mācies eksperimentējot”. Programmu “Miniphanomenta” piedāvājam 1.–6. klašu audzēkņiem. Abas minētās programmas ieviestas ar uzņēmēju atbalstu. Savukārt jauniešiem papildus skolai ir iespēja apmeklēt pašvaldības izveidoto “Junioru universitāti”,” pastāstīja Rāviņš.

Diskusijā, ko vadīja ANO Bērnu fonds (UNICEF), līdztekus Andrim Rāviņam uzstājās arī Bandžulas (Gambija) mērs Rohijs Maliks Lovs, Bangladešas kampaņas “Tautas izglītībai” galvenā koordinatore Rašeda Čoudurija un Kičeneras (Kanādā) mērs Berijs Urbanovics.

LPS delegācijai bija iespēja arī tikties bilaterālā sarunā ar Latvijas Republikas vēstnieku un pastāvīgo pārstāvi ANO Andreju Pildegoviču, lai pārrunātu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus un to īstenošanu pašvaldībās.

Augsta līmeņa politikas forumā LPS delegācija piedalījās projekta “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros. LPS delegācija bija iekļauta Latvijas delegācijā un izsaka pateicību Latvijas Republikas pastāvīgajai pārstāvniecībai ANO par atbalstu.

Forums ir galvenā Apvienoto nāciju platforma ilgtspējīgai attīstībai, un tas seko līdzi 2015. gadā ANO Ģenerālajā asamblejā pieņemtās Ilgtspējīgas attīstības programmas 2030. gadam un ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanai globālā līmenī.